Tips voor stoken open haard en houtkachel


[IMG]

03-12-2015

Als u een open haard of houtkachel heeft dan gebruikt u deze in de winterperiode waarschijnlijk vaak. Zeker met de feestdagen voor de deur verhoogt dit de sfeer in huis. Hout stoken kan echter zorgen voor overlast. Denk aan een vervelende geur en roetneerslag. Ook kan stoken gevolgen hebben
voor uw gezondheid. Omdat de gemeente soms meldingen krijgt over stookoverlast, geven wij u tips om goed te stoken. U houdt dan plezier in het stoken zonder dat de buren er last van hebben.

We zetten een aantal stooktips op een rij:

Zorg voor de juiste grootte van uw kachel.

In veel gevallen heeft een kachel een te grote capaciteit voor de ruimte die u wilt verwarmen. Het wordt dan al snel te warm tijdens het stoken, waardoor u het vuur gaat temperen (smoren). Hierdoor komen veel meer schadelijke stoffen vrij omdat sprake is van onvolledige verbranding. Op
internet vindt u sites waar u de benodigde capaciteit van uw kachel kunt berekenen. In de praktijk is het beter om hiervoor een specialist in te schakelen.

Laat uw schoorsteen en rookkanaal goed afstemmen op uw haard of kachel.

Een goed afgestemde en geisoleerde schoorsteen en rookkanaal voeren de rookgassen op de juiste manier af. Dit is belangrijk voor uw eigen gezondheid en om schoorsteenbrand te voorkomen! Laat een erkend bedrijf bepalen of uw schoorsteen en rookkanaal geschikt is. Een rookkanaal dat te laag is,
of dicht in de buurt van omliggende panden is aangebracht, kan een oorzaak zijn van overlast. Gevolg: de rook kan zich dan niet goed verspreiden. Ook een regenkap op het rookkanaal kan rookoverlast veroorzaken.

Laat ieder jaar uw schoorsteen vegen door een erkend vakman.

Regelmatig uw schoorsteen laten vegen, voorkomt problemen.Ook voor uw eigen veiligheid.

Maak het vuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes.

Maak nooit vuur aan met vloeibare stoffen! Een goede methode is beginnen met dik hout op de as, daarop losse houtjes en aanmaakblokjes en steek dit aan. Stapel het hout losjes, zodat de lucht er goed bij kan.

Stook alleen droog, onbehandeld hout.

Alleen gekloofd hout, dat minimaal twee jaar buiten onder een afdak is gedroogd en niet te dik is (max. 7 cm), is geschikt voor uw open haard of houtkachel. U herkent droog hout aan scheuren en loszittende schors. Het stoken van nat hout zorgt voor onvolledige verbranding. Bovendien geeft nat
hout veel minder warmte af. Ook leidt het stoken van nat hout eerder tot roetaanslag en schoorsteenbranden.

Stook geen hout dat geverfd, gebeitst of geimpregneerd is.

Hierbij kunnen (zeer) schadelijke stoffen, zoals chloorverbindingen, PAK's en zware metalen vrijkomen.

Stook niet bij windstil of mistig weer.

Door gebrek aan wind of bij mist blijven rookgassen om het huis hangen. Dit is schadelijk voor uw gezondheid en voor die van uw buren.

Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt.

Bij het stoken komen schadelijke stoffen vrij. Bovendien verbruikt met name een open haard veel zuurstof. Ventileer de woning voortdurend door een raam of deur op een kier te zetten tijdens het stoken.

Zorg voor goede luchttoevoer.

Zet de uitlaatklep naar de schoorsteen volledig open als u begint met stoken. Goede houtkachels zijn voorzien van regelbare kleppen. Hiermee kunt u de luchttoevoer regelen. Zet ook deze kleppen volledig open tijdens het stoken. Als het vuur te heet wordt, kunt u minder hout toevoegen.
Verminder dan niet de luchttoevoer!

Controleer regelmatig of u goed stookt.

U kunt eenvoudig zelf controleren of u goed stookt. Loop even naar buiten om de kleur van de rook uit uw schoorsteen te controleren. Kleurloze rook wijst op een goede verbranding. Gekleurde rook (wit, grijs, zwart, blauw) geeft aan dat de verbranding slecht is. De vlam in de houtkachel moet
heldergeel zijn en niet flakkeren. Een oranje, onregelmatige vlam duidt op een niet volledige verbranding. Verbeter bij donkere rook of oranje vlammen de luchttoevoe

Laat een houtvuur vanzelf uitbranden.

Als u een houtvuur tempert door de luchttoevoer te verminderen, komen veel schadelijke stoffen vrij. Laat het vuur daarom vanzelf uitbranden.

Ga in gesprek

Ondervindt u hinder van het stoken van de open haard of houtkachel? Begin een gesprek met de buren over de overlast die u ondervindt. Misschien weten de buren niet dat u hinder van ze heeft en zijn ze bereid om een oplossing te zoeken.