Bespaartips verwarming


Geplaatst op donderdag 03 december 2015
[IMG]

Energie besparen is een kwestie van doen en laten, zonder dat er investeringen bij komen kijken. Hoe stook je, hoe douch je, hoe doe je de was? Het is vaak een kleine moeite om de dingen anders te doen. En alles samen geeft het een groot effect op je energierekening. Daarom geeft
energiecooeperatie ZummerePower regelmatig bespaartips.

Slim omgaan met de verwarming

Met 6 makkelijke tips verwarm je je huis zonder te verspillen. Het kost je niets extra's, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan: houd tussendeuren dicht, zet de verwarming overdag een graad lager en 's nachts op 15 graden.

Veel mensen passen wel enkele tips toe, maar meestal niet allemaal en niet altijd. Als je nog nergens op let, kun je gemiddeld 600 euro per jaar besparen. Vooral in een niet of slecht geisoleerd huis is zuinig stoken belangrijk. In een niet-geisoleerd vrijstaand huis kun je zelfs gemiddeld
1450 euro per jaar aan gas besparen. In een nieuw appartement is dat enkele tientjes.
Als je slimmer en efficienter verwarmt, gebruik je minder gas. Dat is goed voor het klimaat (je stoot minder CO2 uit) en voor je energierekening (die is lager). Je wooncomfort zal er niet minder om zijn. Het gaat er vooral om de verwarming lager te zetten als je niet thuis bent of in bed ligt.
En om de verwarming laag of uit te zetten in kamers waar je niet bent.

6 Tips verwarmen zonder verspillen

- Sluit tussendeuren en verwarm alleen de ruimte waar je bent. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. Hiermee bespaar je gemiddeld 200 euro per jaar en 700 kilogram CO2.
- Zet je thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar en 240 kilogram CO2. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan 2 graden lager dan overdag, anders duurt het opwarmen te lang.
- De thermostaat overdag een graad lager zetten (op 19 in plaats van 20 graden), bespaart 80 euro per jaar en 220 kilogram CO2.
- Zet de thermostaat op 15 graden als je overdag weggaat. Hiermee bespaar je gemiddeld 130 euro per jaar en 390 kilogram CO2.
- Verwarm je slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 70 euro per jaar en 230 kilogram CO2.
- Als je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je gemiddeld nog eens 20 euro per jaar en 45 kilogram CO2.

Handig: deurdrangers en klokthermostaat

Deurdrangers zijn handig om te zorgen dat je deuren in huis vanzelf dicht gaan. Daardoor heb je minder tocht en minder warmteverlies. Een deurdranger wordt ook wel deurveer of deursluiter genoemd. De dranger zorgt ervoor dat de deur zichzelf sluit. De deur valt niet hard dicht: het laatste
stukje gaat heel rustig. Je hebt dus geen lawaai van dichtslaande deuren.

Wat kost een deurveer of deurdranger?

Een deurveer koop je al voor 5 euro bij de bouwmarkt. Een deurdranger die automatisch sluit, kost per stuk tussen de 20 en 50 euro, afhankelijk van je wensen, type deur en sluitkracht.

Klokthermostaat

Met een klokthermostaat kun je de temperatuur van tevoren instellen en bijvoorbeeld 's nachts standaard op 15 graden zetten. Met thermostaatkranen op radiatoren kun je temperatuur per kamer regelen. Dat zorgt voor meer comfort en minder gasverbruik.

Verwarmen zonder verspillen: besparing per woningtype

De besparingen die hierboven staan, gelden voor een gemiddeld huishouden in een gemiddelde woning. Voor ieder woontype (appartement, tussenwoning, hoekwoning of vrijstaande woning) gelden natuurlijk andere besparingen.

Actiekorting

Om tegen gunstige voorwaarden energiebesparende producten aan te schaffen heeft ZummerePower voor haar leden een mooie actiekorting geregeld bij Kluspunt Someren, Dorpsweg 2 in Someren.

Kijk voor meer bespaartips op www.zummerepower.nl/wat-kan-ik-doen/besparen/.