Het lab was heel cool!


Het lab was heel cool!

3 december 2015

Woensdagmiddag 2 december kregen 10 kinderen tussen de 8 en 12 jaar een uniek kijkje achter de schermen bij VUmc. De kinderen kregen onder andere een rondleiding door het laboratorium en konden de traumahelikopter van dichtbij bekijken.

De rondleiding startte bij het medisch laboratorium waar twee laboranten alles uitlegden over hun werk. De laboranten lieten losse spiercellen onder de microscoop zien. Ook zagen de kinderen hele dunne plakjes van een hart en mochten zij droogijs even vasthouden.

Bij het bloedprikken werden de kinderen aangekleed als artsen, ze kregen handschoenen aan en een schort voor. Klaar om te prikken! Na een korte uitleg van twee geneeskunde studenten konden de kinderen aan de slag. Sommigen vonden het een beetje lastig maar de meesten legden moeiteloos een
infuus aan in een kunststof prikarm. Echte artsen in spe.

Op het helikopterplatform kregen de kinderen alle ins and outs te horen over de traumahelikopter. Hoe vaak de heli ongeveer vliegt, hoe het precies zit met de wind en wanneer het heliteam wordt opgeroepen. Hierna mochten de kinderen het helidek op en konden ze de heli van binnen bekijken. Het
hoogtepunt was dat zij de helikopter ook nog zagen opstijgen.

De middag eindigde bij Kinderstad. Hier konden zij in een vliegtuig en raceauto zitten, voetballen en met barbies spelen. Aan het eind van de dag kregen de kinderen nog een goodiebag mee naar huis met allerlei doktersspullen erin.

Iedereen, kinderen en ouders, vonden de rondleiding erg leuk. Het werd direct duidelijk waar sommige kinderen later willen werken. 'Het lab vond ik het coolst', zei de een, terwijl de ander juist het infuus aanleggen het leukst vond.

De kinderen hadden deze rondleiding gewonnen tijdens het Weekend van de Wetenschap, dat afgelopen oktober plaatsvond. Bekijk hier de foto's van de 'artsen van de toekomst' van die dag.

bron: Origineel