Ontwerpbeheerplan Uiterwaarden Lek ter inzage


Om het landschap van het natuurgebied Uiterwaarden Lek zo goed mogelijk in stand te houden, is een beheerplan opgesteld. Het ontwerp hiervan staat open voor inspraak van 7 december 2015 tot en met 15 januari 2016.

Beschermen van bijzondere natuur

In Nederland valt volop van natuurschoon te genieten. Sommige natuur is zo bijzonder dat het is opgenomen in het Europese programma Natura 2000. Dat geldt ook voor de natuur die voorkomt in de vier deelgebieden van Uiterwaarden Lek. Deze gebieden langs de Lek, in de gemeenten Lopik (Utrecht)
en Zederik (Zuid-Holland), hebben een uniek landschap met onder andere stroomdalgraslanden, glanshaverhooilanden en slikkige rivieroevers. Natuur die het waard is om te beschermen.

Ontwerpbeheerplan

Om deze natuur te beschermen, heeft de provincie Zuid-Holland heeft een ontwerpbeheerplan opgesteld, in samenwerking met de provincie Utrecht, de betrokken gemeenten, natuurorganisaties en diverse andere partijen. In het beheerplan staat welke maatregelen er worden genomen om de bijzondere
natuur van Uiterwaarden Lek te beschermen. Ook staat erin welke activiteiten er in en rond het gebied mogen plaatsvinden. Het beheerplan heeft een looptijd van 6 jaar.

Inspraak

Het ontwerpbeheerplan voor Uiterwaarden Lek ligt van 7 december 2015 tot en met 15 januari 2016 ter inzage op de gemeentehuizen van Lopik en Zederik, op het provinciehuis in Utrecht en in Den Haag bij de provincie Zuid-Holland en de ministeries van Economische Zaken en van Infrastructuur en
Milieu. Ook is het ontwerpbeheerplan te raadplegen op www.zuid-holland.nl/terinzage.

Gedurende de inspraakperiode kan iedereen een schriftelijke inspraakreactie ('zienswijze') indienen bij de provincie Zuid-Holland. De zienswijzen zullen worden gebruikt om het definitieve beheerplan op te stellen.