WHO-publicatie eerste wereldwijde schattingen van voedselgerelateerd..


Publicatiedatum:
03-12-2015

Wijzigingsdatum:
03-12-2015

Bijna een derde (30%) van alle sterfgevallen door voedselgerelateerde ziekten zijn kinderen onder de vijf jaar, ondanks het feit dat ze deel uitmaken van slechts 9% van de wereldbevolking. Dit is een van de bevindingen van de World Health Organization (WHO) uit het rapport Estimates of
the Global Burden of Foodborne Diseases. Het meest uitgebreide rapport over de gevolgen van besmet voedsel voor de gezondheid. Deze schattingen zijn het resultaat van tien jaar werk met bijdragen van meer dan 100 deskundigen uit de hele wereld, waaronder het Rijksinstituut voor
Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De schattingen uit het rapport over de voedselgerelateerde ziektelast, veroorzaakt door 31 soorten bacterien, virussen, parasieten, giftige stoffen en chemicalien, laten zien dat elk jaar 600 miljoen, of bijna 1 op de 10 mensen in de wereld, ziek worden na het nuttigen van besmet eten.
Hierdoor sterven jaarlijks 420.000 mensen, inclusief 125.000 kinderen onder de leeftijd van vijf jaar. Met dit rapport zijn de schattingen van de ziektelast door besmet voedsel wereldwijd in kaart gebracht.

Mondiale en Europese ziektelast

Wereldwijd is de ziektelast door voedselgerelateerde ziekten aanzienlijk. Het betreft vooral kinderen jonger dan vijf jaar en mensen met een laag inkomen uit de Afrika en Zuid-Oost Azie.
Het rapport benadrukt dat, hoewel Europa de laagste geschatte ziektelast heeft , jaarlijks meer dan 23 miljoen mensen ziek worden van onveilig voedsel. Dit resulteert in 5000 sterfgevallen.

Ziektelast in Nederland

In Nederland onderzoekt het RIVM elk jaar hoeveel mensen ziek worden van 14 ziekteverwekkers die via voedsel in het menselijk lichaam terechtkomen (darmpathogenen). Deze ziektelast wordt uitgedrukt in DALY's (Disability Adjusted Life Year), een internationaal gehanteerde maat voor het
aantal gezonde levensjaren die verloren gaan aan ziekte of overlijden. Het aantal DALY's als gevolg van de 14 ziekteverwekkers steeg van 6.230 in 2011 tot 6.550 DALY's in 2012. De stijging van de voedselgerelateerde ziektelast is een gevolg van de uitbraak van Salmonella Thompson via
gerookte zalm in 2012. Daarnaast geven Campylobacter en Toxoplasma gondii de hoogste ziektelast in Nederland.
Het rapport 'Registratie voedselinfecties en - vergiftigingen in Nederland in 2014' van het RIVM en Nederland Voedsel- en Warenautoriteit, toont een relatief groot aantal uitbraken met norovirus en een relatief klein aantal uitbraken door de Campylobacterbacterie in Nederland. Het aantal
Salmonella-uitbraken steeg in 2014 ten opzichte van 2013, maar was nog steeds lager dan in de jaren voor 2013

FERG symposium

Tijdens het FERG symposium wordt het beleid en de sociale impact van dit WHO-rapport in detail besproken. Het symposium is georganiseerd door de WHO en het RIVM, op 15-16 december in Amsterdam.

Delen op:
Deel deze pagina op Facebook
Deel deze pagina op Twitter
Deel deze pagina op LinkedIn