Uitnodiging presentatie advies vernieuwing omgevingsrecht, 3 december

woensdag 18 november 2015 15:20 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Raad voor de leefomgeving en infrastructuur

Aanbieding advies 'Vernieuwing omgevingsrecht: maak de ambities waar', 3 december 2015, Den Haag

Op 3 december 2015 presenteert de raad zijn advies 'Vernieuwing omgevingsrecht: maak de ambities waar'. Directeur-generaal Milieu en Internationaal Chris Kuijpers van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) neemt namens minister Schultz het advies in ontvangst en geeft een reactie.

De raad nodigt de media van harte uit om deze bijeenkomst bij te wonen.

Locatie: New Babylon Meeting Center, Den Haag

Tijd: 3 december 2015 van 12:30 tot 14:30 uur

Over het advies

Met de aanvaarding van de Omgevingswet door de Tweede Kamer in juli dit jaar, is de stelselherziening van het omgevingsrecht een stuk dichterbij gekomen. Of de doelen van de stelselherziening (eenvoudig en beter) gehaald worden is echter nog sterk afhankelijk van de nieuwe instrumenten die nu worden voorbereid: de nationale omgevingsvisie en de nadere regels. De raad pleit voor een inspirerende en selectieve nationale omgevingsvisie. Voorts heeft de raad zorgen of de ambities ten aanzien van meer flexibiliteit en afwegings- en onderhandelingsruimte in het omgevingsrecht gerealiseerd worden. De raad buigt zich daarom in dit advies over de vraag hoe met deze nieuwe instrumenten de doelen van de stelselherziening verwezenlijkt kunnen worden.

Programma

Na de toelichting op het advies door Niels Koeman (voorzitter van de adviescommissie) biedt Henry Meijdam (voorzitter Rli) het advies aan directeur-generaal Chris Kuijpers aan. Na de reactie van Chris Kuijpers geven Tonny Nijmeijer (Hoogleraar omgevingsrecht Radboud Universiteit), Hans Leeflang (Jaar van de Ruimte) en Marnix Norder (adviseur MAACC en oud wethouder van de gemeente Den Haag) hun zienswijze op het advies en is er ruimte voor debat.