Bonnefantenmuseum presenteert: Toon Teeken Fotoboeken 1968-2015 en Recent Werk.

Bonnefantenmuseum presenteert: Toon Teeken Fotoboeken 1968-2015 en Recent Werk.

4 december 2015 – 28 februari 2016

Op donderdag 3 december opent in het Bonnefantenmuseum Toon Teeken Fotoboeken 1968-2015 en Recent Werk. In deze tentoonstelling wordt het volledige oeuvre aan fotoboeken van Toon Teeken getoond in samenhang met recente schilderijen en werken op papier, deels uit de collectie van het Bonnefantenmuseum. Tevens wordt op 3 december de publicatie Toon Teeken. The Photobooks-De Fotoboeken gepresenteerd. De opening en boekpresentatie vinden plaats van 18.00 – 20.00 uur.

In 1968 maakte beeldend kunstenaar Toon Teeken (1944 Heerlen – Maastricht) zijn eerste fotocollage, inmiddels zijn er 96 met de hand gebonden fotoboeken van elk ongeveer honderd bladzijden. Aanvankelijk overheersen familiekiekjes, maar al snel worden de composities complexer door toevoeging van krantenknipsels, handgeschreven teksten en tekeningen. Vaak zijn delen van pagina’s uitgeknipt of gescheurd waardoor gelaagde beeldvoorstellingen met een labyrintisch karakter ontstaan. De collages zijn vaker aanleiding tot het maken van een schilderij maar het zijn geen voorstudies in strikte zin. Teeken werkt er vrijwel dagelijks aan om zijn relatie tot de dingen en de wereld op te helderen.

Toon Teeken

Toon Teeken maakte begin jaren tachtig naam als prominent exponent van de destijds populaire ‘Wilde Schilderkunst’. Hij trok landelijk de aandacht met expressief geschilderde naakten en uitvergrote delen van het menselijk lichaam. Gaandeweg ontwikkelde Teeken een geabstraheerde tekenachtige beeldtaal die verwantschap toont met het schrijven. Vanuit onnavolgbare rekenkundige of muzikale logica suggereren lijnen, slingers en ornamenten relaties en verbanden tussen dingen of tussen mensen en dingen.

Teeken won meerdere prijzen, waaronder de Koninklijke Subsidie voor de Vrije Schilderkunst in 1978 en de Van Bommel Van Damprijs in 1985. Eind jaren tachtig waren er tentoonstellingen in onder meer het Stedelijk Museum Schiedam, Stadsgalerij Heerlen en het Bonnefantenmuseum. In 2006 had Toon Teeken in Museum Het Valkhof te Nijmegen een solopresentatie en verscheen het boek More is More over zijn werk.

Toon Teeken. The Photobooks-De Fotoboeken

De tweetalige publicatie Toon Teeken. The Photobooks-De Fotoboeken met bijna 400 spreads uit Teekens collageboeken is uitgegeven door Uitgeverij Huis Clos, ontworpen door Piet Gerards Ontwerpers en met tekstbijdrage van schrijver en cultuurcriticus Cyrille Offermans. Het boek (800 pagina’s, € 95,-) is verkrijgbaar in de Museum Shop en webshop.

Bonnefantenmuseum

Avenue Céramique 250

Maastricht

T 043 329 01 90 info@bonnefanten.nl

www.bonnefanten.nl

Open di t/m zo 11.00 - 17.00 uur