Hoogst-energetische deeltjes in radio-sterrenstelsels (Promotie) - Radboud Universiteit

donderdag 3 december 2015

Tijd vanaf 12:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Promovendus mevrouw MSc. S. Wykes

Promotor(es) prof. dr. P.J. Groot

Copromotor(es) dr. J.R. Hoerandel

Subtitel Mass entrainment and cosmic-ray energisation in Centaurus A

Beschrijving

Elke minuut arriveren gemiddeld tien deeltjes met extreem hoge energie bij de aardse atmosfeer, zogeheten hoogst-energetische kosmische straling. Het vermoeden is dat deze deeltjes afkomstig zijn van het radio-sterrenstelsel Centaurus A. Dat bestaan uit grote lobben die ontstaan door gebundelde en gerichte stromen ijl gas, zogenaamde jets. In die lobben zijn de omstandigheden zo dat daarin de hoogst-energetische deeltjes gevormd kunnen worden.

Om te doorgronden hoe radiostelsels deze kosmische straling precies genereren, moeten we onder andere entrainment, het `meesleuren', begrijpen: het proces waardoor protonen en atoomkernen in de grootschalige jets en lobben terecht komen. In haar proefschrift berekent Sarka Wykes de hoeveelheid entrained materiaal. Daarmee maakt ze als eerste een voorspelling van de samenstelling van het materiaal in een extragalactische grootschalige jet.

Biografie

Sarka Wykes studeerde Natuur- en sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht en Biologie aan de VU in Amsterdam. Haar promotieonderzoek voerde ze gedeeltelijk uit bij de afdeling Sterrenkunde van de Radboud Universiteit en bij de Universiteit van Amsterdam. Momenteel werkt Wykes als postdoc onderzoeker bij de University of Manitoba in Canada.