Ode aan de vechtsport

Ode aan de vechtsport

met schrijvers, journalisten en wereldberoemde vechters Met Ernesto Hoost, Sem Schilt, Remy Bonjasky, Soumia Albahaya, Alex Boogers, Paul Vugts, Henk van Straten, Jens Olde Kalter e.a. do 3 december 20:00 | De Balie, Amsterdam

Aan de vooravond van het grote kickbocksgala GLORY 26 vieren we de vechtsport in al zijn facetten met vechters, schrijvers, journalisten en filosofen, onder leiding van presentator/muay thai bokser Leon Verdonschot.

Na jaren zonder grote vechtsportevenementen vindt op 4 december weer een groot kickboksgala in Amsterdam plaats: GLORY 26, in de RAI. Nadat burgemeester Van der Laan in 2010 stelde dat deze gala’s ontmoetingsplekken voor de georganiseerde criminaliteit was verleende hij geen toestemming meer. Een paar jaar later is hij voorzitter van een werkgroep die moet leiden tot een vechtsportautoriteit. Een dag voor GLORY 26 vieren we de vechtsport in al zijn facetten met een bijzonder programma over de schoonheid én schaduwzijde van de vechtsport.

Schrijver Henk van Straten zal speciaal voor deze avond een verhaal over de vechtsport schrijven en voordragen. Ook Alex Boogers is een schrijver met een vechtsporthart. Jarenlang trainde hij nationale en internationale toppers. Tegenwoordig schrijft hij romans, maar vecht hij nog bijna dagelijks.

Verder spreken wereldberoemd (ex-)vechtsporters Sem Schilt, Remy Bonjasky en Ernesto Hoost over de Glory Days in Japan en hoe ze nog altijd niet over straat kunnen door hysterische fans. Kickbokstrainer Cor Hemmers spreekt over Ramon Dekkers. Thaibokser Soumia Abalhaya vertelt een verhaal en draagt muziek voor. Journalisten Paul Vugts en Jens Olde Kalter schreven veelvuldig over de sport, over kickboksers, penoze en alles er tussenin. Zij gaan het gesprek aan over de donkere tijden van de sport en de stappen die sindsdien gezet zijn om schoon schip te maken. Ook zal gepraat worden over de wereldwijde explosieve groei van de vechtsport. Wat doen media om een graantje mee te pikken van de toenemende aandacht voor MMA en kickboksen? Thee-expert Amanda Yiu zal een theeritueel verzorgen.

Deze avond is een initiatief van Peter Kwint (BKB, raadslid SP), Marloes Coenen (MMA-vechtster, eigenaar R-Grip Gym), Lex Kaan (De Reclamejongens) en Judith de Vries (Fotografe)

Redactie De Balie: Tim Wagemakers