Uitkomst ALV: sociaal werk gaat voor kwaliteit

Op 25 november hebben de leden van de MOgroep met een ruime meerderheid (79%) ingestemd met de kwaliteitskoers voor sociaal werk. Hiermee gaat de branche voor een waardengedreven nieuw keurmerk, een beroepsregister voor alle sociaal werkers en een gemoderniseerde governance code.

Motie professionalisering sociaal werk

Dat kwaliteit van sociaal werk een prioriteit is bleek wel uit de brede kamersteun voor de motie die Otwin van Dijk (PvdA) en Vera Bergkamp op 5 november indienden (zie bijlage voor de motie). Zij pleiten voor erkenning en professionalisering van sociaal werk. Een hele mooie en goede impuls voor de koers die we als branche al lopen. Op de ALV hebben Otwin van Dijk en Vera Bergkamp ons nog toegesproken via een videoboodschap.

Wat is er op de ALV precies besloten?

De leden hebben ingestemd met de drie samenhangende onderdelen van de kwaliteitskoers, te weten:

1. Voor leden bindende branchecode kwaliteitswaarden.

2. Vrijwillige toetsing met keuze uit intercollegiale of externe

toetsing.

3. Beroepsregister sociaal werkers, dat vakmanschap stimuleert en

borgt.

Met deze instemming heeft de commissie kwaliteit en professionalisering het mandaat gekregen om de komende periode deze koers uit te werken. De daardwerkelijke uitwerking van de verschillende onderdelen worden weer aan de leden voorgelegd op de volgende ALV(`s).

Uitgangspunten van de koers

Het uitgangspunt bij de start in 2014 was 'terug naar de bedoeling'. De bedoeling van sociaal werk is om burgers tot hun recht te laten komen. Centraal in de nieuwe koers staan waarden die de branche met elkaar deelt en onderschrijft (zie bijlage). Het naleven van deze waarden moet helpen de bedoeling van sociaal werk te realiseren. De waarden van de branche gaan over vakmanschap, het effect van dienstverlening voor de burger en organisatie en toezicht. De professional als uithangbord en kapitaal van de organisatie, inzicht in en sturing op maatschappelijke meerwaarde en de organisatie in de rol van facilitator en stimulator bepalen in samenhang de kwaliteit. Dat is de kern van de kwaliteitskoers van de branche.

De commissie garandeert dat de uitwerking zoveel mogelijk voldoet aan de criteria:

* Betekenisvol

* Betaalbaar

* Eenvoudig

* Flexibel/aanpasbaar aan de tijd/context

* Toepasbaar voor alle type leden

* Helderheid over verhouding tot bestaande keurmerken en registers

* Betrekken klanten/burgers en stakeholders bij ontwikkeling en

evaluatie

Eenheid in verscheidenheid

De opdracht aan de commissie was om aan te sluiten bij de diversiteit in de branche. Die diversiteit uit zich op allerlei terreinen: divers in omvang van organisaties, breedte van het aanbod, diversiteit van opdrachtgevers en mate van geprofessionaliseerd zijn. In februari 2014 is de commissie Kwaliteit & Professionalisering gestart om dat gezamenlijke nieuwe verhaal te maken.

De commissie bestaat uit zo'n 15 leden, groot en klein en uit de diverse delen van het land. De landelijke diversiteit bleek ook iedere keer in dit gezelschap. Van voorstanders van keurmerken tot anti-systeemdenkers. Van organisaties die al een volledig kwaliteitssysteem hebben tot organisaties die het nog willen opbouwen en tot leden die het weer hebben afgebouwd...Van mensen met grote haast en druk vanuit financiers tot mensen die die prikkel niet hebben en/of vooral voor zichzelf nadenken over kwaliteit.

Hoe nu verder?

De commissie kan nu met het mandaat op zak verder met de uitwerking van de verschillende onderdelen van de koers. Het streven is om op de volgende ALV in mei een aantal concrete producten op te leveren en een tussenstand te geven van de trajecten die langer duren. Concreet gaat het om:

1. Vertaling van waarden in een toetsingskader

2. Register voor notering getoetste organisaties

3. Format en handreikingen intercollegiaal leren

4. Keurmerk verbonden aan externe toetsing

5. Toolbox met up to date kennis en instrumenten

6. Beroepsregister voor sociaal werkers (inclusief beroepscode)

7. Herziening Governance Code en adviesregeleing honorering