Belastingvoordeel voor innovatieve ondernemers meer naar het MKB

03/12/2015Belastingvoordeel voor innovatieve ondernemers meer naar het MKB

Categorie: Mulder onderneemt

Het CDA heeft vragen gesteld aan minister Kamp van Economische Zaken over de innovatiebox. De innovatiebox is een belastingvoordeel voor innovatieve ondernemers. Het CDA wil dat dit belastingvoordeel meer terecht komt bij het MKB.

Uit een brief van het kabinet in januari 2015 bleek al dat het budget van de innovatiebox nauwelijks bij het MKB terecht komt. Dagblad Trouw publiceerde onlangs een artikel dat uit geheime Brusselse overleggen zou blijken dat het beeld nog minder rooskleurig is voor het MKB dan het kabinet in januari had geschetst. Volgens Trouw blijkt uit de geheime stukken dat het belastingvoordeel vooral in handen komt van klein groepje multinationals. Dit was voor het CDA aanleiding om de minister aan de tand te voelen bij het vragenuur.

Volgens minister Kamp gaan de stukken die Trouw in handen heeft over ramingen en waren het geen officiele cijfers. De minister gaat deze ramingen naar de Kamer sturen. De minister verwees verder naar een evaluatie die gaande is om de laatste officiele cijfer naar voren te krijgen. Het stoorde het CDA dat de minister het niet zo erg vindt dat het vooral het grootbedrijf is dat van de innovatiebox profiteert. Het CDA is hier niet mee eens en hoopt dat de evaluatie snel wordt afgerond zodat de balans kan worden opgemaakt en maatregelen kunnen worden genomen.