'Piet moet zwart blijven'

Redactie EenVandaag

'Piet moet zwart blijven'

Wel mogen traditionele kenmerken verdwijnen

HILVERSUM - Ook dit jaar vindt een ruime meerderheid (80%) dat het uiterlijk van Zwarte Piet niet moet worden aangepast. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 25.000 mensen. Er is wel een lichte verschuiving te zien: vorig jaar was 83 procent tegen het aanpassen van Zwarte Piet en in 2013 nog 89 procent.

Ook accepteren steeds meer mensen een piet zonder traditionele kenmerken. Zo vindt 60 procent van de deelnemers het acceptabel als Piet geen dikke rode lippen meer heeft (in 2014 was dat 50%), en accepteert ook een meerderheid (55%) een piet zonder oorringen. Vorig jaar was dat een minderheid van 46 procent. Ook vinden vier op de tien (41%) het acceptabel als piet geen kroeshaar meer zou hebben - in 2014 was dat nog 33 procent. Een meerderheid blijft tegen het veranderen van de huidskleur van Zwarte Piet.

Inwoners Randstad vaker vóór aanpassen

Van de deelnemers vindt 15 procent dat het uiterlijk van Zwarte Piet wél moet worden aangepast. Vooral hoger opgeleiden (29%), jongeren in de leeftijdscategorie 18 tot 25 jaar (32%) en mensen die wonen in één van de grote steden in de Randstad (22%) staan vaker positief tegenover aanpassing.

'Piet over 10 jaar niet meer zwart

Hoewel de meeste mensen willen dat Piet zwart blijft, verwachten maar drie op de tien (28%) dat hij over tien jaar werkelijk nog zwart zal zijn. Zes op de tien (59%) van de deelnemers denken dat Zwarte Piet over tien jaar vooral gekleurd of wit zal zijn, of alleen roetvegen heeft. Bij jongeren onder de 25 jaar is dit contrast nog groter: driekwart van hen (77%) verwacht een ander uiterlijk en slechts een zesde (17%) denkt dat hij zwart zal blijven.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 25.673 leden van het EenVandaag Opiniepanel en 1425 van het EenVandaag Jongerenpanel mee. Het onderzoek vond plaats van 11 tot en met 13 november 2015.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden. De software van de onderzoeken is van Vision Critical.