Eerste Ironman Maastricht Limburg was succes

De eerste editie van het internationale topsportevenement Ironman Maastricht Limburg heeft positieve cijfers opgeleverd. De economische waarde van de triatlon op zondag 2 augustus was 2,7 miljoen euro. De bezoekers waardeerden het sportevenement met een gemiddeld rapportcijfer van 8,1. De cijfers bevestigen tevens het internationale karakter van het evenement. Dat blijkt uit een onderzoek door de Hogeschool Zuyd in opdracht van de gemeente Maastricht en de Provincie Limburg.

De eerste aflevering van de enige Ironman in de Benelux gold min of meer als een aanloopeditie. Dit vanwege de vrij korte organisatietijd, maar ook omdat deze regio nog redelijk onbekend was met het fenomeen Ironman. Van de 877 deelnemers kwam 73 procent uit het buitenland. Ze vertegenwoordigden 47 verschillende nationaliteiten, hetgeen het internationale karakter van het evenement bevestigd. Het aantal toeschouwers bedroeg 24.000, waarvan er 10.500 speciaal voor de Ironman naar Maastricht zijn afgereisd. Het merendeel (73 procent) kwam uit Nederland, 27 procent uit het buitenland.

Uitgaven

Deelnemers, begeleiders, bezoekers, pers en vrijwilligers gaven 2.776.000 euro uit in Limburg en Maastricht. Het betreft uitgaven die anders niet gedaan zouden zijn. Daarvan kwam 59 procent van de deelnemers en hun begeleiders.

De Ironman Maastricht Limburg heeft in ruime mate media-aandacht opgeleverd. De 63 geaccrediteerde mediavertegenwoordigers (18 uit het buitenland) zorgden samen voor 77 krantenartikelen, 55 minuten televisieaandacht en 3.849 berichten op social media. Liefst 40 procent werd gepost vanuit het buitenland, waaruit eveneens de internationale orientatie blijkt.

Het contract voor de Ironman Maastricht Limburg bedraagt vooralsnog een looptijd van drie jaar. De tweede editie vindt plaats op zondag 31 juli 2016. Ironman, de provincie en gemeenten maken binnenkort de plannen voor de Ironman Maastricht Limburg 2016 bekend.