Provincie investeert in initiatieven uit mienskip

Meer dan 70 projecten uit de `mienskip' kunnen rekenen op subsidie uit het Iepen Mienskipsfuns. De adviesteams van de vijf Friese regio's van Streekwurk adviseren positief over de aanvragen van projecten gericht op het vergroten van de leefbaarheid in het gebied. In totaal is dit jaar voor 2,5 miljoen euro geinvesteerd in de leefbaarheid van Fryslan.

It Nije doarp Moarra en Ljussens

De dorpen Morra en Ljussens in Noordoost Fryslan hebben hun krachten gebundeld. Met het project `it Nije Doarp Moarre Ljussens' werken zij samen aan een leefbare woonomgeving voor jong en oud. De dorpsbelangen hebben gezamenlijk een drietal werkgroepen benoemd: Wonen, Zorg en Energie. De werkgroep Wonen richt een kleinschalige wooncorporatie op. De corporatie wil nieuwe woningen bouwen of bestaande woningen aankopen en deze verhuren aan de oudere dorpsbewoners. De werkgroep Energie gaat gezamenlijk energie inkopen, energie opwekken en woningen isoleren. In de werkgroep Zorg staat de zorg voor elkaar centraal. Denk daarbij aan omzien naar elkaar, bij elkaar tuinieren of het regelen van vervoer voor senioren van en naar het ziekenhuis en de winkel. Het project is begroot op EUR 67.600. Er is een subsidie aangevraagd van EUR 13.162,-.

Samen-Fris-Fit Outdoor Fitnesspark

Plaatselijk belang Langweer in Zuidwest Fryslan legt een outdoor fitnesspark aan. Het NorwellFamily-fitnesspark is een concept dat attractief is voor jongeren en geschikt en veilig voor ouderen. In totaal worden er 15 toestellen geplaatst die onderverdeeld zijn in de categorieen cardio, kracht, lenigheid en balans. Via een QR-code kunnen gebruikers informatie aanvragen, resultaten bijhouden en vrienden uitdagen. Ook wordt er invulling gegeven aan begeleiding. Het park wordt aangelegd in het havengebied. Hier wordt ook een ontmoetingsplek gecreeerd waar men voor of na het sporten kan zitten. De investering bedraagt EUR 58.375,- waarvoor een bijdrage van EUR 9.500,- is aangevraagd.

Iepen Mienskipsfuns 2016

Met het Iepen Mienskipsfuns worden goede ideeen en initiatieven die de leefbaarheid in Fryslan vergroten gesubsidieerd. De adviesteams in de vijf Friese regio's adviseren Gedeputeerde Staten om subsidie toe te kennen. In 2016 kunnen er weer projectideeen worden ingediend. Kijk voor meer informatie en inspiratie voor het opzetten van een project op onze nieuwe website www.streekwurk.frl of neem contact op met het projectbureau in uw regio.