9 gewonden bij luchtaanval op kliniek Artsen zonder Grenzen in Jemen

donderdag 3 december 2015 14:22 Buitenland

Dit is een origineel bericht van Artsen zonder Grenzen

Amsterdam, 3 december 2015 - Een kliniek van Artsen zonder Grenzen in Taiz, Jemen, is gisteren 2 december geraakt bij een luchtaanval. Het bombardement werd uitgevoerd door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabie. Negen mensen raakten gewond, onder wie twee medewerkers van Artsen zonder Grenzen.

Volgens lokale bronnen vielen straaljagers om 11:20 lokale tijd driemaal een park aan in de wijk Al Houban van Taiz. Dat park ligt twee kilometer van de kliniek van Artsen zonder Grenzen. Het team begon onmiddellijk met de evacuatie van de kliniek. Tegelijkertijd bracht het de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabie op de hoogte dat hun straaljagers een aanval vlakbij de kliniek uitvoerden. Daarna werd de medische post zelf aangevallen. Tijdens de evacuatie raakten negen mensen gewond door granaatscherven.

De gewonden, van wie twee ernstig, werden overgebracht naar de Al Qaidah en Al Resalah ziekenhuizen. Artsen zonder Grenzen ondersteunt beide faciliteiten bij de behandelingen van oorlogsgewonden.

In de tentkliniek in Al Houban boden de medewerkers spoedeisende medische zorg aan mensen die hun huizen hebben moeten ontvluchten vanwege het recente conflict. De coalitie onder leiding van Saoedi-Arabie was op de hoogte gebracht van de precieze locatie en de activiteiten van Artsen zonder Grenzen in Al Houban.

'De GPS cooerdinaten van de medische faciliteiten zijn regelmatig meegedeeld aan de coalitie', zegt landencooerdinator in Jemen van Artsen zonder Grenzen Jerome Alin. 'Dat is de laatste keer gebeurd op 29 november. Het is onmogelijk dat de coalitie niet op de hoogte was van de activiteiten van Artsen zonder Grenzen op deze plek.'

In mei 2015 begon Artsen zonder Grenzen de nog werkende ziekenhuizen in Taiz te voorzien van noodvoorraden medicatie, chirurgische benodigdheden en praktische hulp. Een team van Artsen zonder Grenzen bood in de afgelopen twee maanden spoedeisende zorg in de kliniek in Al Houban. In de afgelopen twee dagen heeft het team er 480 patienten behandeld.

'Het bombarderen van burgers en medische voorzieningen is een schending van het internationale humanitaire recht', zegt Alin. 'Burgers die medische zorg nodig hebben en medische voorzieningen moeten worden gerespecteerd'. Vorige maand werd een ziekenhuis in het Jemenitische district Haydan dat Artsen zonder Grenzen ondersteunt, volledig verwoest bij een luchtaanval.'

Teams van Artsen zonder Grenzen werken in acht Jemenitische gouvernementen (Sana'a, Sa'ada, Aden, Taiz, Amran, Al Dhale, Ibb, en Hajja). Sinds het begin van de crisis in maart 2015 hebben de teams meer dan 16.000 oorlogsgewonden behandeld. Artsen zonder Grenzen verzorgt ook niet-spoedeisende zorg, aangezien het medische systeem in Jemen nauwelijks meer werkt.

*

*

*

*