Diversiteit bij jongeren in Vlaanderen

3 DEC. 2015. Onderzoekers van de KU Leuven, de UGent en de VUB stellen u graag hun onderzoek rond diversiteit bij jongeren in Vlaanderen voor.

Hier vindt u een korte samenvatting van de verschillende bevindingen. Hieronder lichten we de meest opmerkzame conclusies er al even voor u uit.

* Meisjes uit stiefgezinnen zijn gemiddeld gezien vaker betrokken bij eigendomsdelicten (diefstal en vandalisme) dan meisjes uit intacte gezinnen en eenoudergezinnen (hoofdstuk 4)

* Ouders blijken een grote invloed uit te oefenen op de houdingen van hun kinderen ten aanzien van andere culturen, en dit via verschillende paden (hoofdstuk 6)

* Het hebben van een `quest orientatie' - verwijzend naar het aspect van twijfel binnen een religie - hangt zowel bij christelijke als moslim jongeren samen met minder vooroordelen ten aanzien van homoseksualiteit

* Kinderen met een moslimachtergrond kiezen in de confrontatie tussen hun achtergrond en de seculiere samenleving als basis voor een positieve, op integratiegerichte houding. De interactiehouding van leden van de dominante groep, zowel op school als thuis, vormt daarbij een cruciale sleutel om deze houding te versterken, dan wel om deze in een negatieve houding ten laten omslaan

* Jongeren met een migratie-afkomst (ongeacht welke migratiegeneratie) niet meer eigendomsdelicten (diefstal en vandalisme) rapporteren dan jongeren met een volledig Belgische achtergrond. Bij de geweldsdelicten is er daarentegen wel sprake van een substantieel verschil, waarbij jongeren met een Belgische achtergrond minder geweldscriminaliteit rapporteren dan niet-Belgische jongeren (hoofdstuk 9).

* De participatie aan culturele, jeugd- en sportverenigingen is kleiner in de grootsteden dan elders, terwijl jongeren in de grootsteden zich meer engageren in sociale en doelgroepverenigingen (hoofdstuk 11)

* Jongeren met een migratieachtergrond blijken vaker lid te zijn van doelgroepenverenigingen en minder van jeugdverenigingen (hoofdstuk 13).

* Jongeren die de buurt als sociaal samenhangend beoordelen, participeren meer in jeugdverenigingen en nemen ook meer deel aan alle vormen van ongeorganiseerde vrije tijd (hoofdstuk 13)

De samenstelling van boek `Divers jong. Over diversiteit bij en tussen jongeren in Vlaanderen' gebeurde door het Jeugdonderzoeksplatform (JOP). Het JOP (www.jeugdonderzoeksplatform.be) is een van de Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek van de Vlaamse overheid. Het krijgt vorm vanuit een interdisciplinair en interuniversitair samenwerkingsverband tussen het Leuvens Instituut voor Criminologie (KU Leuven), de Vakgroep Sociale Agogiek (UGent) en de Onderzoeksgroep Tempus Omnia Revelat (Vrije Universiteit Brussel).

Dit boek probeert een tegengewicht te bieden aan de al te snelle benadering van `de jeugd' als een homogene maatschappelijke groep. Hierbij bekijken we zowel hoe jongeren omgaan met deze groeiende diversiteit, anderzijds belichten we de groeiende diversiteit binnen jongeren zelf.