Expositie Ida van der Lee over nieuwe rituelen

Na afloop van het symposium Nieuwe Rituelen in een Veranderende Samenleving op 17 november heeft kunstenaar Ida van der Lee haar expositie geopend op de Universiteit voor Humanistiek. Professor Hans Alma verzorgde een inleiding op haar werk.

26 november 2015

In de expositie zien we twee nieuwe rituelen gestalte krijgen. Met Allerzielen alom heeft kunstenaar Ida van der Lee een eigentijdse seculiere variant gemaakt op de traditie van Allerzielen. Begraafplaatsen worden rond 2 november 's avonds gastvrij ingericht met licht en vuur. Al wandelend komen bezoekers bijzondere rituelen tegen alwaar hun doden herdacht kunnen worden. De rituelen zijn vanuit de kunst ontworpen en zijn erop gericht om de verhalen, het gedachtegoed en de inspiratie van de overledene naar boven te halen en te delen.

Het huis van de doden is een ritueel waarin de verbeelding over het Hiernamaals een rol speelt. In een denkbeeldig gebouw zijn verschillende kamers en ruimtes met een vreemde sfeer of absurde omstandigheid. De poetische omschrijvingen doen ons beseffen dat niemand weet hoe het Hiernamaals is. Bezoekers plaatsen toch een kaars in de ruimte die ze bij hun overledene vinden passen.