Uniek venster op relatie hersenen en gedrag

Psychologie

03 dec 2015 16.00

Lezing

In zijn afscheidscollege blikt Maurits van der Molen terug op de ontwikkelingen in zijn vakgebied, de ontwikkelingspsychologie. In het bijzonder gaat hij in op de waarde van het gebruik van methoden uit de psychofysiologie in de ontwikkelingspsychologie. Dit leidt, betoogt Van der Molen, tot een waardevol perspectief op cognitieve ontwikkeling en aanverwante terreinen.

Van der Molen schetst aan de hand van een aantal voorbeelden hoe de analyse van veranderingen in de hartslag - bij de uitvoering van taken die een uiteenlopend beroep doen op cognitieve vaardigheden - een nuttige bijdrage kan leveren aan het ontwikkelingspsychologisch onderzoek. Vervolgens plaatst hij de gegevens die dit onderzoek heeft opgeleverd, in een breder kader om duidelijk te maken dat de analyse van hartslagveranderingen een uniek venster oplevert in het onderzoek naar de ontwikkeling van de relatie tussen hersenen en gedrag.

Dhr. prof. dr. M.W. van der Molen, hoogleraar Ontwikkelingspsychologie, in het bijzonder de psychobiologische en differentieel-psychologische aspecten daarvan: Ontwikkelingspsychologie, met hart en ziel.

Deelname

Toegang vrij

Locatie

* Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411 | 1012 XM Amsterdam

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting