Veel gebreken najaarsschouw 2015


Veel gebreken najaarsschouw 2015

Het waterschap heeft van 23 t/m 27 november 2015 alle schouwsloten gecontroleerd. Dit jaar zijn er 2036 schouwgebreken. Dit zijn ongeveer 400 meer dan vorig jaar.

Loonbedrijven starten te laat of krijgen te laat opdracht

Ondanks dat het waterschap de najaarsschouw op tijd aankondigde, is op veel plaatsen te laat begonnen met de onderhoudswerkzaamheden. De mede-overheden, diverse organisaties en ingelanden die in gebreke gebleven zijn, hebben afgelopen week een waarschuwing gehad.

Welke overtredingen?

De overtredingen bestonden dit jaar vooral uit sloten in de landerijen, die nog niet waren schoongemaakt. Dit komt waarschijnlijk door de natte terreinomstandigheden, waardoor de loonwerkers het land niet op kunnen.
Een positief punt is dat de staat van onderhoud van de wegsloten in het algemeen beter was dan in 2014. Extra aandacht is gegeven aan dammen, waarvan de duikers niet schoongemaakt zijn.

Herschouw op 15 december

Op 15 december start de herschouw. Het waterschap rekent er op dat dan alle gebreken zijn hersteld. Dezelfde schouwcommissie controleert dan wederom de genoteerde gebreken. De eigenaren van de sloten die dan nog niet goed het water kunnen afvoeren en/of aanvoeren, krijgen dan een
vervolgaanschrijving. De overtreder ontvangt een mededeling bestuursdwang, waarna er nog een redelijke termijn geldt om het/de gebrek(en) te herstellen. Als dat niet gebeurt, zal het waterschap vervolgens de sloten op kosten van de overtreder (laten) schoonmaken.

Blad verwijderen en duikers schoonmaken

Het waterschap roept de ingelanden, organisaties en medeoverheden op om zoveel mogelijk afgevallen bladeren alsnog uit de schouwsloten te verwijderen. Deze kunnen voor verstoppingen zorgen van de duikers. Dat hebben we de afgelopen weken nog mogen ervaren. Ook doet het waterschap de oproep om
de duikers te controleren en eventuele baggerspecie te verwijderen. Het is voor iedereen van het grootste belang dat het water deze winter voldoende kan worden afgevoerd en in de zomerperiode weer kan worden aangevoerd.