Persuitnodiging: Symposium 15 jaar Bureau Beroepsziekten FNV


* 04-12-2015
* Harrie Lindelauff
* 0

Nog steeds gaan in Nederland ieder jaar ruim 3.700 mensen dood als gevolg van hun werk en krijgen 20.000 nieuwe werknemers een beroepsziekte.

Wat kan de rechter? Hoe onafhankelijk zijn de medische oordelen? En hoe krijgen we een beter stelsel van preventie en compensatie? Over die vragen gaat het symposium van Bureau Beroepsziekten FNV op woensdag 9 december in De Burcht in Amsterdam ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan.

Op 1 mei 2000 richtten de FNV en een aantal aangesloten bonden het Bureau Beroepsziekten op. Het bureau claimt de schade bij de werkgever voor FNV-leden die als gevolg van hun werk ziek of arbeidsongeschikt zijn geworden.

Sinds de oprichting heeft het bureau bijna 1000 keer een bedrijf aansprakelijk gesteld. In ruim 500 gevallen leidde dit tot een regeling en een totaal bedrag aan uitbetalingen van ruim 17 miljoen euro. Gemiddeld gaat het om bedragen van EUR33.560 per persoon.

Het hoogste uitgekeerde bedrag is EUR435.541,- De meest voorkomende beroepsziekten waarvoor een regeling is getroffen zijn versleten schouder,nek en rug, chemische vergiftiging en aandoeningen aan heupen knieen en dergelijke. 200 zaken lopen nog, 40 mensen zijn overleden voordat de schade kon
worden geregeld.

Marian Schaapman, directeur van BBZ FNV: `Ons werk is een kwestie van lange adem. Uiteindelijk wil ons bureau zichzelf overbodig maken, door de schadevergoeding voor een beroepsziekte zo op te drijven dat preventie goedkoper wordt voor werkgevers. Maar we zien steeds vaker dat bedrijven en
verzekeraars met hun advocaten de zaak zo lang mogelijk traineren, in de hoop dat de claim vanzelf weg gaat. Dan hebben ze aan ons een hele slechte. Want dankzij de steun van de FNV kunnen wij doorgaan tot het gaatje.'

Bureau Beroepsziekten FNV 15 jaar

Woensdag 9 december 2015 De Burcht, Henri Polaklaan 9 Amsterdam

Programma:

14.30 uur Coen van der Veer (FNV): Opening en terugblik 15 jaar BBZ.

14.40 uur Prof. mr. Siewert Lingenbergh (Erasmus Universiteit Rotterdam): Over beroeps(?)ziekten, en wat de rechter vermag.

15.05 uur Hans Linders (PricewaterhouseCoopers): Onafhankelijke medische beoordeling bij arbeidsongevallen en beroepsziekten.

16.00 uur Dr. Wim Eshuis (De Burcht): In slakkengang (Op weg naar een beter stelsel van schadecompensatie - en preventie ).

16.25 uur Forumdiscussie met Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars); Mario van Mierlo (VNO-NCW MKB Nederland); Rik van Steenbergen (FNV); Paul Ulenbelt (SP)

17.20 uur Uitreiking 3e Lustrumboekje 15 jaar BBZ

17.30 uur Leo Hartveld (FNV): Afsluiting en vooruitblik