Wetgevingsoverleg water: veel aandacht voor zoetwater

Wetgevingsoverleg water: veel aandacht voor zoetwater

01 december 2015

In het wetgevingsoverleg over water op maandag 30 november richtte de Tweede Kamer zich op zeer veel thema's, waaronder specifieke infrastructuur projecten, zoals maatregelen in de Afsluitdijk om de visstand in het IJsselmeer te verbeteren. Drie algemene thema's sprongen er voor de provincies uit: de nieuwe normeringssystematiek voor waterveiligheid die in de nieuwe Waterwet moeten worden opgenomen, waterkwaliteit in het kader van de Kaderrichtlijn Water (KRW), en het zoetwaterprogramma uit het Deltaprogramma.

Met name dat laatste aspect is redelijk nieuw, mede doordat coalitiegenoot PvdA niet aflatende pogingen doet om het onderwerp hoger op de agenda te krijgen. Minister Melanie Schulz- Van Haegen (IenM, VVD) ontkwam er daarom niet aan om er in haar drie uur durende beantwoording van vragen nogal wat aandacht aan te besteden. "We hebben niet alleen teveel aan water, ook krijgen we te maken met langere periodes van droogte en tekorten. En we krijgen toenemend last van zoute kwel door zeespiegelstijging."

Zoetwater is ook voor provincies belangrijk, omdat zij volgens afspraken in het deltaprogramma in 2018 het voorzieningenniveau vaststelt waarop zoetwatergebruikers mogen rekenen. Bovendien zijn dit jaar acht convenanten afgesloten die maatregelen bevatten om voor 2021 uit te voeren. Geld voor zoetwatermaatregelen na 2021 is er echter nog geen zekerheid.

Dit debat heeft in deze situatie nog geen verandering gebracht, omdat het geen wezenlijke verschuivingen in de begroting heeft opgeleverd, ook niet voor de zoetwaterkwaliteit of -kwantiteit. Wel drong de Kamer er op aan om analoog aan het iets aan de naamgeving te doen: "Laten we het de Deltabeslissing zoetwater noemen", stelde de minister voor.