Xandra Schutte wint Gouden Ganzenveer 2016

Xandra Schutte wint Gouden Ganzenveer 2016

Xandra Schutte, sinds 2008 hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, wint de literatuurprijs De Gouden Ganzenveer 2016. Dit maakte juryvoorzitter Gerdi Verbeet gisteren bekend in het televisieprogramma Opium. Met deze prijs wordt Schutte gelauwerd vanwege haar grote betekenis voor het geschreven woord in Nederland.

Volgens Verbeet, voorzitter van Academie De Gouden Ganzenveer, levert Schutte 'door de combinatie van schrijftalent, creativiteit, eigenzinnigheid en kwaliteitsbesef met het vermogen tot faciliteren en stimuleren van jongere generaties, in verschillende hoedanigheden een gezaghebbende bijdrage aan de Nederlandstalige cultuur. Zij wist De Groene Amsterdammer om te vormen tot een breed en bloeiend platform voor serieuze essayistiek en journalistiek en tot broedplaats voor jong journalistiek talent.'

De oplage van het vrijzinnig liberale weekblad De Groene Amsterdammer is de afgelopen jaren met 50% gestegen. De Groene is het oudste opinieweekblad van Nederland, sinds 1877. Het wordt gemiddeld door bijna 100.000 mensen gelezen, bij een betaalde oplage van ruim 20.000 exemplaren. De oplage stijgt, tegen de trend in, onder lezers in alle leeftijden door heel Nederland en België. Van de abonnees woont, anders dan soms wordt gedacht, niet meer dan 15% in Amsterdam.

Schutte (1963) werkte eerder als hoofdredacteur van het opinieweekblad Vrij Nederland en als uitgever bij uitgeverij Meulenhoff. Tot 1999 was ze als literatuurredacteur ook al werkzaam op de redactie van De Groene Amsterdammer.

De Gouden Ganzenveer wordt jaarlijks toegekend, sinds 1955. Voorgaande winnaars zijn onder meer Geert Mak, Remco Campert, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, en Henk Hofland, Armando en Jan Tinbergen.