Intentieverklaring uitvoering correctie centrale examens vo

Zoals eerder aangegeven is Dekker bereid de omdraaiing van de correctie door eerste en tweede corrector niet door te laten gaan. Volwaarde was wel dat er commitment van de betrokken partijen was om alles op alles te zetten om aankomend jaar de correctie goed uit te voeren. De VO-raad, diverse bonden en het ministerie van OCW hebben nu zo'n intentieverklaring ondertekend.

Dekker kwam een paar maanden geleden met het voorstel de eerste en tweede correctie om te draaien (de examens eerst door de leraar van een andere school laten nakijken en dan pas door de `eigen' leraar) vanwege een onderzoek van het Cito waaruit bleek dat de tweede correctie in veel gevallen niet integraal werd uitgevoerd. Het voorstel werd niet ondersteund door het veld.

In de intentieverklaring geven de verschillende partijen aan zich te committeren aan en in te spannen voor een volledig uitgevoerde correctie van het centraal examen, binnen de bestaande systematiek. Het ministerie van OCW zal het College voor Toetsen en Examens vragen rekening te houden met de planning van de correctie-intensieve vakken in het examenrooster en te kijken naar mogelijk marge die er in het examenrooster zit met het oog op de nakijktermijnen.

Het Cito doet vervolgonderzoek naar de uitvoering van de tweede correctie in het examenjaar 2016. Als uit de rapportage blijkt dat het gewenste resultaat niet is bereikt, geeft Dekker aan dat hij de eerder gemelde maatregel om de volgorde van de eerste en tweede correctie om te draaien (voor een periode van twee jaar) alsnog in het schooljaar 2016-2017 zal invoeren.