Nieuwe staatssecretaris Van Dam zet de lijn van Dijksma voort

Nieuwe staatssecretaris Van Dam zet de lijn van Dijksma voort

04 december 2015

Martijn van Dam (PvdA) heeft in zijn eerste debat als staatssecretaris Economische Zaken veel complimenten van de Tweede Kamerleden ontvangen. In het begrotingsdebat over de rijksbegroting over landbouw en natuur, waarin meer dan 50 moties en ruim 15 amendementen aan de orde kwamen, kwam een breed spectrum aan onderwerpen aan langs. De wijze waarop hij op al deze onderwerpen het debat met de kamer aanging oogstte veel waardering.

Net als voorganger Dijksma (eveneens PvdA) toonde hij zich een pleitbezorger voor de positie van provincies in het gedecentraliseerde natuurbeleid. Een motie over extra tussendoelen bij Natura2000 beheerplannen, waarmee extra landelijke sturing zou kunnen worden gegeven, ontraadde hij dan ook. Hij gaf aan met de provincies te gaan overleggen over eenduidige definities over de realisatie van het Natuurnetwerk, de continuiteit van het vrijwilligerswerk in het natuur- en landschapsbeheer, de behoefte aan verlenging van de contractduur bij agrarisch natuurbeheer, eerlijke bekostiging van traditionele schaapskuddes en het starten van pilots met de Agrilaser om ganzen te verjagen.

Naast de zogenoemde `kiloknallers' en de veranderingen in de landbouw werd in het debat ook veel aandacht besteed aan het nieuwe stelsel agrarisch natuur- en landschapsbeheer en het behoud voor de weidevogels.

De staatssecretaris wilde zich niet vastleggen op het behouden van de letterlijke tekst van de Vogel- en Habitatrichtlijnen, aangezien de evaluatie in de Europese Commissie nog moet worden afgerond. De motie over het schrappen van de vos van de vrijstellingslijst laat de staatssecretaris aan het oordeel van de kamer, want het was diezelfde Tweede Kamer die de vos eerder op de landelijke vrijstellingslijst heeft geplaatst.

Dinsdag 8 december zijn de stemmingen over de moties en amendementen.