SBIR ondersteunt 5 projecten voor een duurzame voedselproductie

Gepubliceerd op: 4 december 2015 | Gewijzigd op: 4 december 2015

In 2050 moeten 9 miljard mensen worden gevoed. Verduurzaming van de voedselproductie is daarom van groot belang voor voedselzekerheid. Zeker voor Nederland als tweede agro-exporteur. Via een specifieke SBIR-oproep (Small Business Innovation Research) brengen vijf indieners hun ideeen voor efficienter (her)gebruik van grondstoffen in praktijk.

Efficient gebruik van grondstoffen is belangrijk voor een duurzame voedselproductie. Vandaar dat de Topsector Agri & Food samen met de staatssecretaris van Economische Zaken in 2014 een oproep deden. Kunnen ondernemers met voorstellen komen voor minder verspilling en betere benutting van reststromen? Het leverde 78 voorstellen op. Zestien projecten mochten een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren. De vijf meest belovende projecten bleven over. Zij zijn in december begonnen met de ontwikkeling van hun innovatie.

Beoordelingscriteria

Voor de selectie van de vijf projecten keek de beoordelingscommissie onder meer naar de impact van hun oplossing. In hoeverre dragen ze bij aan efficienter gebruik van grondstoffen, het minimaliseren van de productie van reststromen of een hoogwaardiger gebruik van de overblijvende reststromen? De vijf overtuigden ook door strategisch goede ketenpartners bij hun project te betrekken. En hun concept heeft economisch perspectief: de opschalingsmogelijkheden zijn veelbelovend.

Eiwit uit bladgroen

Een van de winnende projecten is van Provalor. `We hebben een concept bedacht om uit groenteafval hoogwaardig eiwit te halen', zegt mede-initiatiefnemer Piet Nell. `Het gaat om het zogeheten Rubisco-eiwit. Dat is een betere vervanger van dierlijk eiwit dan bijvoorbeeld soja. Het komt in zeer lage concentraties voor in bladgroen en is mede daarom nooit eerder geexploiteerd. Wij hebben, samen met TNO en Wageningen, een innovatieve aanpak ontwikkeld en dat maakt ons concept zo kansrijk. De impact van ons concept voor de wereldwijde behoefte aan eiwit is groot. Bovendien verwachten we na opschaling binnen ongeveer drie jaar winst te kunnen maken.'

Cholesterol uit vetverwerking

Ook Dishman heeft een oplossing voor de wereldwijde vraag naar dierlijke eiwitten, legt directeur Mark Ipema uit. `Garnalen en vis kunnen hierin voorzien. Een belangrijk bestanddeel in hun voedsel is cholesterol. Die zit vooral in dierlijk materiaal. Wij hebben een alternatieve bron voor cholesterol gevonden in het residu van de vetverwerking. Het is in Nederland een omvangrijke reststroom voor energieopwekking. Uit de haalbaarheidsstudie bleek dat deze cholesterol goed toepasbaar is als ingredient in garnalenvoer. De toepasbaarheid in visvoeders gaan we in fase 2 nader onderzoeken.'

Meer weten?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland begeleidt het SBIR-programma in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Lees meer op de pagina SBIR Verduurzamen voedselproductie.