Lokale duurzame energie-initiatieven beheren 90 megawatt

Gepubliceerd op: 4 december 2015 | Gewijzigd op: 4 december 2015

Lokale duurzame energie-initiatieven beheren een vermogen van bijna 90 megawatt. Dit vermogen wordt binnen korte tijd verdriedubbeld. Dat blijkt uit de Lokale Energie Monitor, die tijdens het Evenement HIER opgewekt bekend is gemaakt.

De Lokale Energie Monitor is het eerste onderzoek dat inzicht geeft in de totale impact van lokale energieprojecten. Er zijn formeel 212 energiecooeperaties actief. Hun gezamenlijke vermogen van bijna 90 megawatt, opgewekt door zon- en windprojecten, is gelijk aan het stroomverbruik van bijna 50.000 huishoudens.

Groei collectieve energieopwekking

Collectieve energieopwekking komt steeds meer voor. Minimaal 150 megawatt wind en 26 megawattpiek zon is gepland voor de komende twee jaar. Op minstens twintig andere locaties zijn cooeperaties bezig om posities voor eigen windturbines zeker te stellen. Dit kan nog eens 100 megawatt opleveren.

Particuliere investeringen

Burgers zijn bereid om energieprojecten te financieren. Sinds 2012 investeerden tienduizenden Nederlanders gezamenlijk ongeveer 20 `a 25 miljoen euro. Daarnaast zijn er honderden kleinere, informele burgerinitiatieven in buurten en wijken. Die zijn vaak gericht op energiebesparing.

Jaarlijkse monitor

De Lokale Energie Monitor verschijnt jaarlijks. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) werkte aan het onderzoek mee. De monitor is een initiatief van HIER opgewekt, het kennisplatform voor lokale duurzame energie-initiatieven. HIER opgewekt organiseert daarnaast het Evenement HIER opgewekt, het grootste evenement voor lokale duurzame energie-initiatieven in Nederland.