Minder regels en meer investeringen agrarische sector

04/12/2015Minder regels en meer investeringen agrarische sector

Het CDA heeft deze week tijdens de begroting Landbouw een drievoudig appel gedaan op de regering om:

- meer te doen voor de exportpositie van de agrarische sector;

- de regelgeving af te bouwen en

- in te zetten op groen onderwijs, om de agrarische sector in Nederland een toekomst te geven.

CDA-er Geurts vroeg verder aandacht voor de inkomenssituatie in de land- en tuinbouw en in het bijzonder voor de vele gezinnen in de varkenshouderij die het op dit moment zeer moeilijk hebben. Het kabinet vertelt in het buitenland hoe goed onze boeren, tuinders en vissers zijn maar eenmaal weer thuis laat ze de veelheid aan regels toe nemen. De eisen die de overheid stelt aan de administratie is complexer dan ooit. Het lijkt erop dat een boer straks eerst zijn boekhouder moet vragen of hij mag gaan melken of zijn land op mag gaan.

De kosten die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit doorberekent aan de agrarische sector rijzen volgens het CDA de pan uit en benadelen onze handelspositie. Dit heeft ook effect op de Rotterdamse Haven, die hierdoor handel misloopt en haar concurrentiepositie ziet verslechteren. Het CDA wil dat de overheid meer investeert om deze kosten naar beneden te brengen.

Ook op het gebied van regelgeving heeft het CDA voorstellen gedaan de sector meer ruimte te geven. Kamerlid Geurts: "Het is hoog tijd dat we regelgeving afbouwen, bijvoorbeeld rond de meststoffenwet. Het is niet meer uit te leggen hoe de meststoffenwet van referenties en verplichtingen aan elkaar hangt." Ook zouden ten behoeve van een gelijke Europese markt de lasten omlaag moeten voor onze ondernemers. Hij wees het kabinet erop dat de afgelopen jaren allerlei zaken zijn toegezegd, zoals de jonge boeren regeling en betere bemestingsregels voor de akkerbouw, maar niet zijn uitgevoerd.

Om de boeren en tuinders in Nederland een goede opleiding te kunnen geven heeft het CDA aandacht gevraagd voor groen onderwijs. De Agrarische opleidingscentra voor het middelbaar beroepsonderwijs lijken het kind van de rekening te worden van dit kabinet. Met het regeerakkoord schrapte het kabinet in feite vanaf 2016 de praktijklessen voor het agrarisch onderwijs. Die moeten weer terug, stelt Geurts. Tot slot kwam de Marker Wadden aan de orde. Waar het kabinet de Marker Wadden als een natuurprestige project ziet, vindt de CDA fractie dat er meer uitgehaald kan worden. Wereldwijd is er aandacht voor hernieuwbare brandstoffen. Het CDA ziet dit als een kans om deze trend te ondersteunen en uitvoering te geven in projecten zoals de Marker Wadden. De Marker Wadden zullen dan niet alleen zorgen voor het natuurherstel van het Markermeer, maar ook bijdragen aan de transitie naar duurzamere energievoorziening.

Trefwoorden

* Landbouwbegroting * exportpositie * groen onderwijs * Marker Wadden * Jaco Geurts