10e Don Berghuijs Award helaas niet voor DRIS

De 10^e Don Berghuijs Award is donderdag 3 december uitgereikt aan het project: iklaatmijnoudersnietstikken.nl. Er is ook alom waardering voor het project DRIS, van algemeen directeur van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Carlo Post. Klaas Tigelaar, vice-voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid was vanuit het bestuur aanwezig bij de uitreiking.

Iedereen die een stem heeft uitgebracht op het project 'DRIS' wordt bedankt. Hoewel DRIS geen winnaar is geworden, toch kan worden gemeld dat dit project doorgaat en dat al in januari een Consortium (laten) wordt gevormd om het project te realiseren.

DRIS staat voor Dynamisch Risico Informatie Systeem en is bedoeld om slim te communiceren over verkeerscongestie al of niet in combinatie met weersvoorspellingen. Om het vervoer van Gevaarlijke Stoffen op een goede manier (digitaal) te begeleiden is juist ook de transportsector betrokken. Doordat informatie beschikbaar is over de lading, betekent dat voor de hulpdiensten dat ze veel sneller en adequater kunnen handelen. Betrokken partijen bij dit project zijn dan ook Rijkswaterstaat, Transportsector en het KNMI.

Voordelen van DRIS:

* De hulpdiensten weten welke gevaarlijke stoffen onderweg zijn en bij ongevallen, weten ze beter hoe het incident kan worden bestreden;

* Indien bij een ongeval chauffeurs betrokken zijn die onze taal niet spreken, is met gebruik van de digitale vrachtbrieven in ieder geval duidelijkheid over de mogelijke risico's van lading;

* De risico's op ongevallen wordt sterk gereduceerd;

* Deelnemende transporteurs kunnen in belangrijke mate voorkomen dat hun chauffeurs in de file belanden;

* Voor omwonenden van de routes wordt de veiligheid sterk vergroot.