STEP-subsidie: Budget nog ruim beschikbaar

Gepubliceerd op: 4 december 2015 | Gewijzigd op: 4 december 2015

Er is nog meer dan 340 miljoen euro aan subsidie beschikbaar voor verhuurders van woningen onder de liberalisatiegrens. Het totale budget van de Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP) is gestegen nadat een groot aantal verhuurders de aanvraag heeft ingetrokken.

Per 1 september 2015 is de STEP-regeling gewijzigd. Verhuurders konden de oude aanvraag van voor 1 september tot 3 november intrekken. Op advies van de overheid hebben veel aanvragers dit gedaan. Na intrekking kan de verhuurder een nieuwe aanvraag indienen onder de gewijzigde regeling. In totaal zijn er 308 aanvragen (deels) ingetrokken met een budgetwaarde van 75,5 miljoen euro.

Stand van zaken nieuwe aanvragen

Sinds de start van de gewijzigde STEP-regeling zijn 101 nieuwe aanvragen ingediend. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland controleert of deze aanvragen voldoen aan 3 aanvullende eisen:

* Er moet een verklaring zijn dat er een fysieke opname is geweest van de energetische staat van de woning

* De directeur of bestuurder moet verklaren dat zijn organisatie heeft gehandeld volgens de voorwaarden van de regeling

* Er wordt een lijst van voorgenomen maatregelen aangeleverd

Van de 101 aanvragen heeft RVO.nl er reeds 31 verleend, de overige zijn in behandeling.

Meer aansluiten bij renovatieplanning

De aanvragen van woningcorporaties zijn na 1 september beduidend anders. Voorheen werd per aanvraag voor gemiddeld 116 woningen STEP-subsidie aangevraagd. Nu is het aantal woningen gedaald naar gemiddeld 76 per aanvraag. RVO.nl adviseert om een aanvraag zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de renovatieplannen. Dat houdt het overzichtelijk en de renovatie is haalbaar binnen de termijnen die de STEP-regeling aanhoudt. Over uitputting van het budget hoeft een verhuurder zich geen zorgen te maken; er is voldoende budget beschikbaar.

Voor een overzicht van alle cijfers, ga naar Stand van Zaken STEP.