Gemeente Leiden: Collegebesluiten gemeente Leiden

vrijdag, 4 december 2015

Antwoord op motie Ruimte en kansen voor Duurzaamheid, en Ruimtelijk-economische horecavisie

Collegebesluiten

Het college van burgemeester en wethouders heeft het volgende later openbaar gemaakte besluit genomen:

Brief aan de raad inzake afdoening Motie M15.0043, Ruimte en kansen voor duurzaamheid 15.1041 (1-12)

Op 28 mei 2015 heeft de gemeenteraad motie M15.0043 aanvaard waarin het college wordt verzocht te onderzoeken in hoeverre gereduceerde grondprijzen voor gebouwen met bovengemiddelde duurzaamheidsprestaties gehanteerd kunnen worden. Met de informatie in de brief aan de raad legt het college uit waarom zij niet overgaat tot het maken van beleid voor het aanpassen van de grondprijzen om duurzaamheid te stimuleren.

Raadsvoorstellen

Het college van burgemeester en wethouders heeft het volgende besluit genomen en ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden:

Vaststellen Ruimtelijk-economische horecavisie (na inspraak) 15.1017 (1-12)

Het college van burgemeester en wethouders stelt aan de gemeenteraad voor om de Ruimtelijk-economische horecavisie vast te stellen. Met deze Ruimtelijk-economische horecavisie geeft de gemeente voor alle typen horeca per gebied aan waar tot en met 2020 nog uitbreiding kan plaatsvinden. Leidraad hierbij is welke type horeca het beste past bij het `DNA' van het specifieke gebied. Voor de uitbreiding van hotelcapaciteit in Leiden worden vier locaties aangewezen: Meelfabriek, Rijnsburgerblok, het voormalige Morspoortgebouw en Holiday Inn. Ook voor eventuele hostels in Leiden is een bovengrens bepaald, inclusief richtlijnen voor de beoordeling van binnengekomen plannen. De overige horeca moet zich hoofdzakelijk in de historische binnenstad en het stationsgebied blijven concentreren. Voor de Nieuwe Rijn is het maximum aan horeca bereikt om geen scheefgroei te krijgen in de verhouding wonen-winkelen-uitgaan. De inspraakperiode eindigde begin september. Er zijn acht inspraakreacties ingediend. Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording van de inspraakreacties vastgesteld. De reacties hebben geleid tot een paar aanpassingen. Zo zijn er voorwaarden verbonden aan het toestaan van horeca in winkels. Ook is de mogelijkheid geschrapt om een nieuwe discotheek te vestigen aan de Nieuwe Beestenmarkt.