Tweede editie Muziektheaterdagen Amsterdam

PERSBERICHT

Amsterdam, november 2015

2e editie Muziektheaterdagen A'dam – dec. 2015

Ostade A’dam presenteert van 6 t/m 18 december 2015 Muziektheaterdagen A’dam. Een jaarlijks festival waarin talentvolle, nieuwe muziektheatermakers worden gepresenteerd naast gevestigde makers. In deze editie vormen het politiek-historische uitgangspunt en de zinnelijkheid van het leven de rode draad. Daarnaast hebben we voor het eerst aanbod voor de jeugd.

Het politiek-historische uitgangspunt

Een groot aantal makers van deze editie van de Muziektheaterdagen koos een politiek-historisch uitgangspunt. Zo vormt Hannah Arendts Eichmann in Jerusalem. A Report on the Banality of Evil de aanleiding voor EICHMANN, een opera over de vrije wil. De première vindt tijdens het festival plaats in Muziekgebouw aan 't IJ, die ook dit jaar weer festivalpartner is. In De Weg verhaalt Levental over haar vlucht uit de voormalige Soviet-Unie twintig jaar geleden. Wagen Volgeladen van de Israelisch-Nederlandse makers Shiri Limor en Roi Nachshon is geïnspireerd op Moeder Courage van Brecht en vormt een dialoog tussen Brechts hoofdpersonage en de hedendaagse oorlogsjournalistiek.

De zinnelijkheid van het leven

Een andere thematische lijn in het festival vormt de zinnelijkheid van het leven. In De Pornopera van WILco wordt het vrouwelijk orgasme verklankt. In Vox Sanguinis verbeeldt Schmeiser de stem van het bloed in een voorstelling die geïnspireerd is op het oeuvre van het middeleeuwse genie Hildegard von Bingen. Bij Club Gewalt komen de programmeerlijnen van het festival samen in zinnelijke performances over wedergeboortes en een politiek getinte performance over Japanse oorlogsvoerders.

Aanbod voor de jeugd

Dit jaar bevat het programma voor het eerst ook aanbod voor de jeugd. Naast De Weg (10-99 jaar) is ook Hans en Grietje (4-99) te zien, een kinderopera naar Hänsel und Gretel van Engelbert Humperdinck.

Nieuwe makers die we presenteren zijn Ekaterina Levental, componiste Natalia Dominguez Rangel met haar werk Song Cycle en vocaliste Cora Schmeiser met het multimediale Vox Sanguinis. Ook het veelbelovende muziektheatercollectief Club Gewalt is weer present op het festival. Daarnaast biedt het festival een platform aan studenten van de verschillende conservatoria die met korte verrassingsoptredens acte de présence geven. Tenslotte is er ruimte voor debat en interviews: tijdens de opening van het festival vindt de Splendor Salon plaats in Ostade A'dam.

Het complete programma is te vinden op http://www.ostadeadam.nl

Stapelkorting

Om kennismaking met meer soorten muziektheater te stimuleren, bieden we stapelkorting aan. Tickets van eerdere voorstellingen van de Muziektheaterdagen A’dam geven recht op € 5,00 kassakorting. Dit geldt voor alle voorstellingen (m.u.v. EICHMANN).