Friese handelsmissie naar China

Een delegatie van dertig vertegenwoordigers van Friese bedrijven en instellingen brengt vanaf zondag 6 december een handelsbezoek van een week aan China. Op het programma staan ontmoetingen met ondernemers en bestuurders in de steden Chengdu en Harbin. De nadruk ligt op zuivel, watertechnologie, toerisme en cultuur. De handelsmissie staat onder leiding van Commissaris van de Koning John Jorritsma.

Chengdu is de hoofdstad van de provincie Sichuan, waar Fryslan sinds 2001 vriendschapsbanden mee heeft. Harbin is de hoofdstad van de provincie Heilongjiang. Het bezoek aan die stad gebeurt op uitnodiging van partijsecretaris Wang Xiankui. In september was Wang Xiankui - de hoogste vertegenwoordiger in de provincie - met 37 bedrijven in Fryslan.

Er is toen een overeenkomst ondertekend om een economische samenwerking tussen Heilongjiang en Fryslan te onderzoeken. Het handelsbezoek aan Harbin is daar onderdeel van. De noordoostelijke provincie geldt als een belangrijk agrarisch gebied in China. Zo zijn er momenteel plannen voor de bouw van een boerderij met 100.000 koeien.

Ook gedeputeerde Klaas Kielstra gaat mee met de handelsmissie.