Nationale dag van de vrijwilliger


Afsluiting jaar van de groene vrijwilliger 2015

De Bilt, 20151204 -- Op 7 december is het de Nationale Dag van de Vrijwilliger. Wat LandschappenNL betreft de dag van de groene vrijwilliger in het bijzonder. LandschappenNL riep 2015 uit tot het Jaar van de Groene Vrijwilliger. Een jaar met extra aandacht voor groene vrijwilligers, hun werk en de onschatbare waarde die zij daarmee vertegenwoordigen voor het Nederlandse landschap. De Groene vrijwilligers zijn onmisbaar bij het behoud en de bescherming van het Nederlandse landschap. In december loopt dit bijzondere jaar af, maar daarmee verdwijnt niet de inzet en aandacht voor de groene vrijwilliger.

Natuurwerkdag De Natuurwerkdag van zaterdag 7 november jl., was met meer dan 14.000 deelnemers een groot succes. Deelnemers konden op natuurwerkdag.nl een locatie kiezen en zich aanmelden. Onder de titel ‘Elke Dag Natuurwerkdag’ kunnen (toekomstige) vrijwilligers vanaf het voorjaar op de website natuurwerkdag.nl informatie vinden over vrijwilligerswerk bij de provinciale organisaties.

Maaien met de zeis Het kampioenschap Maaien met de zeis, een vrijwilligersactiviteit bij uitstek, stond afgelopen augustus breed in de belangstelling. Het aloude ambacht neemt in populariteit toe, en de zeiscursussen die de provinciale organisaties voor Landschapsbeheer organiseren, zijn snel volgeboekt. Goed voor de biodiversiteit, door het werken met de zeis is het mogelijk om waardevolle planten te behouden door er omheen te maaien.

Weidevogels In 2015 verzorgde LandschappenNL in samenwerking met Sovon de docentencursus Beheermonitoring Weidevogels. Vooral noodzakelijk om het kennispeil van (nieuwe) weidevogelvrijwilligers hoog te houden. De cursus werd gegeven in vier regio’s (Friesland, Noord-Oost-Nederland, Noord-Holland en Groene Hart/Brabant) en krijgt hopelijk komend jaar een vervolg. Komend jaar wordt ook de website weidevogelbescherming volledig vernieuwd. Door het verzamelen van waarnemingen is het mogelijk om de weidevogelmonitoring actueel te kunnen blijven volgen.

Onmisbaar De provinciale organisaties voor Landschapsbeheer en provinciale Landschappen ondersteunen in totaal ruim 75.000 vrijwilligers met materialen, cursussen en advies. Dankzij hun inzet worden wilgen geknot, houtsingels onderhouden, excursies gehouden, bezoekerscentra bemenst, lesprogramma’s verzorgd, weidevogelnesten beschermd, nestkasten opgehangen, poelen opgeschoond, broeihopen voor ringslangen aangelegd en nog veel meer. Kortom, onmisbaar voor de instandhouding van het Nederlandse landschap met al zijn regionale, gewaardeerde karakteristieken.