Start project Bloemrijke bermen in de Bollenstreek


Zes wethouders van de Duin- en Bollenstreekgemeenten hebben op vrijdag 4 december bollen aangeplant in Noordwijkerhout. Hiermee ging het project `Bloemrijke bermen' van start.

Het project Bloemrijke bermen vloeit voort uit het Groenprogramma en wordt gefinancierd door de Provincie Zuid-Holland, het regionaal groenprogramma Holland Rijnland en door de gemeenten.

Dit najaar worden in Hillegom, Noordwijk en Noordwijkerhout vele kilometers bloembollen aangeplant om daarmee de bermen langs doorgaande wegen op te fleuren. Bloembollen in de openbare ruimte worden steeds vanzelfsprekender, zeker in de Bollenstreek. Naast de verwilderingsbollen worden de
bermen in sommige gevallen ook ingezaaid met een kruidenmengsel, waardoor er de hele zomer bloemen aanwezig zullen zijn. De inrichting zorgt voor een fleurig gezicht, maar ook de biodiversiteit krijgt een impuls. De bermen worden aantrekkelijk voor bijen en andere insecten. Daarnaast worden in
Noordwijk en Noordwijkerhout ook bijenhotels geplaatst.

In Lisse is al eerder een project bloemrijke bermen uitgevoerd; Teylingen en Katwijk volgen in 2016 of later. In eerste instantie worden voornamelijk de lokale wegen aangepakt. Op termijn is het de wens om ook in gezamenlijkheid de provinciale wegen aan te kleden.

Dit project getuigt van een goede samenwerking in de regio om het gebied mooier en daarmee (nog) aantrekkelijker voor bewoners en recreanten te maken.