Achmea: Cao-overleg: voortgang van de onderhandelingen


Achmea: Cao-overleg: voortgang van de onderhandelingen

Geplaatst op 20 november 2015
[IMG]

Op 16 november 2015 hebben we het cao-overleg weer voortgezet. Hoewel er wel voortgang gemaakt is, en de sfeer bij de onderhandelingen goed is, zijn we nog er nog niet uit. Een aantal onderwerpen is nog niet voldoende besproken. Het streven is nog steeds om tijdig een cao af te sluiten, in
ieder geval wil De Unie in 2015 nog een onderhandelingsresultaat kunnen voorleggen aan de leden.

Salarisverhoging

De Unie heeft gesproken over een salarisverhoging, Achmea heeft aangegeven wel bereid te zijn om een salarisverhoging te betalen. Daarbij kijkt Achmea naar de loonontwikkeling in de financiele dienstverlening. Ook wil Achmea de hoogte van de salarisverhoging af laten hangen van de
kostenstijging die het gevolg is van de andere voorstellen van de vakorganisaties.

Omdat de leden vooraf aangaven vooral een inkomensstijging belangrijk te vinden heeft De Unie geen voorstellen gedaan die sterk kostenverhogend werken.

Flexibiliteit

Cao-partijen hebben gesproken met medewerkers, leidinggevenden en management van afdelingen waar het werk in pieken en dalen op de medewerkers afkomt. Al dan niet in een voorspelbaar patroon.
In sommige gevallen wordt gekozen voor het regulieren van het werk in een jaar-urensystematiek, in andere gevallen wordt de benodigde flexibiliteit geregeld met min-max contracten. Beide methodes, zowel de jaar-urensystematiek als de min-max contracten lijken niet goed ondersteund te worden
door cao-afspraken. Dat wil De Unie beter faciliteren omdat we daardoor de rechtszekerheid van de medewerkers die flexibel werken vergroten.
Ook is er een discussie over de arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten. Dit onderwerp is niet door De Unie ingebracht.

Inzetbaarheid, arbeidsvoorwaardenwinkel en pilot belonen

Deze onderwerpen zijn nu een paar keer besproken aan de cao-tafel. Op de inhoud zijn we het eens. Ze worden nu verder uitgewerkt in cao-afspraken.

In 2017 willen we van start gaan met een beperkte arbeidsvoorwaardenwinkel, maar wel met als doel de winkel uit te breiden.

Inzetbaarheidsafspraken in de cao zijn tot nu toe vooral gericht om werknemers, leidinggevenden en management duidelijk te maken dat het belangrijk is dat iedereen duurzaam inzetbaar is (bij Achmea of elders) en dat zowel werknemer als werkgever daar een rol en een verantwoordelijkheid in
hebben. Het was dus voornamelijk een bewustwordingscampagne.
In de nieuwe cao willen we meer activiteiten faciliteren. Van bewustwording willen we naar uitvoering.

Extra overleg

Een aantal onderwerpen voor de nieuwe cao moeten dus nog besproken en uit onderhandeld worden. We hebben nog afspraken staan op 3 en 10 december. De Unie wil de onderhandelingen op 10 december afronden zodat we voor het eind van het jaar de leden de gelegenheid kunnen geven om te stemmen.


Informatie

Mocht je vragen hebben over de onderhandelingen of je mening willen geven neem dan contact op met Inge de Vries of bel haar op 06 5252 2091.



Informatie

Sectoren: Overheid Zorg en Welzijn
Geplaatst in: Actueel Nieuws