Zeeland introduceert wielergids met routes van de wind

Zeeland introduceert wielergids met routes van de wind

Maak van een nadeel een voordeel moeten ze in Zeeland hebben gedacht toen ze vijf fietsroutes van de wind ontwikkelden. Deze nieuwe routes werden tijdens het Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen gepresenteerd. Alle deelnemers ontvingen uit handen van gedeputeerde Jo-Annes de Bat als eerste de Zeeuwse wielergids met daarin de 5 routes van de wind. Het NK werd trouwens gewonnen door Pico de Jager die op een gewone fiets zonder versnellingen het snelst de Oosterscheldekering met windkracht 7 tegen wist te bedwingen.

Karakteristiek voor het wielrennen in Zeeland is de voortdurende strijd met de wind. Soms meedogenloos vol in het gezicht en soms de beste vriend van de renner wanneer hij bijna letterlijk vooruit geblazen wordt. Om het recreatief wielrennen in de provincie te stimuleren ontwikkelden Routebureau VVV Zeeland en SportZeeland in samenwerking met en dankzij een bijdrage van de provincie Zeeland een vijftal bewegwijzerde wielerroutes: De routes van de wind.

"De wind is uniek voor Zeeland, soms heb je *m mee en soms flink tegen zoals vandaag, wind tegen is hier geen belemmering maar een uitdaging"

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat

Zeeuwse wielergids

De routes hebben allemaal hun eigen bewegwijzering en zijn daarnaast omschreven en gebundeld in een boekje. Het boekje is gratis verkrijgbaar bij de VVV-Inspiratiepunten in Zeeland.

Veiligheid

Bij het samenstellen van routes is specifiek aandacht geschonken aan fietsveiligheid en gedragsregels. De routes zijn waar nodig en mogelijk gescheiden van het knooppuntennetwerk voor 'gewone' recreatieve fietsers. Hierbij zijn drukke fietspaden zoveel mogelijk vermeden zodat gebruikers van de routes minder *langzaam verkeer* tegenkomen.

Eerbetoon aan Wouter Weylandt

In de wielergids is, als eerbetoon, 1 route vernoemd naar de Belg Wouter Weylandt. Hij verongelukte in 2011 tijdens de ronde van Itali*. Wouter Weylandt heeft in 2010 de etappe Amsterdam - Middelburg van de Giro op zijn naam geschreven. Karakteristiek voor Zeeland werd ook deze etappe, net als de Tour de France etappe naar Neeltje Jans op 5 juli, getekend door de wind.