Alle hufters in de trein krijgen De Zak Award 2015

5 december 2015

PERSBERICHT:

Alle hufters in de trein krijgen De Zak Award 2015

ONDER EMBARGO TOT ZATERDAG 5 DEC 2015, 23.00 uur

Tijdens Het Eerste Amsterdamse Sinterklaasgala voor Volwassenen, op 5 december in Stadsschouwburg Amsterdam, is De Zak Award 2015 toegekend aan alle hufters die het treinpersoneel bedreigen of mishandelen. De Zak Award, dit jaar voor de 10e keer uitgereikt, is de prijs voor de persoon of organisatie die zich in 2015 op de meest beschamende wijze heeft laten leiden door hebzucht, wansmaak of een andere grove ondeugd. De winnaar gaat ter plekke in de zak van Sinterklaas en krijgt een enkele reis Madrid. Het publiek kon zijn stem uitbrengen via de website van de Stadsschouwburg.

Alle hufters in de trein krijgen De Zak Award

De Zak Award 2015 is, met maar liefst 53% van de stemmen, voor alle hufters die het treinpersoneel bedreigen of mishandelen. Afgelopen woensdag nog verscheen er een bericht in de Leeuwarder Courant dat er op het station van Leeuwarden een treinconducteur is mishandeld en gebeten. De conducteur hield de man tegen na het weigeren van het tonen van een geldig vervoersbewijs, waarop de man een reclamebord pakte om de conducteur mee te slaan. Gisteren werd bekend dat de rechtbank in Haarlem de dakloze Rotterdammer Swendly R. heeft veroordeeld tot een jaar cel en tbs voor zware mishandeling van een conductrice op het station van Hoofddorp. De 44-jarige NS-medewerker zit sinds het incident in een rolstoel.

De cijfers liegen er ook niet om. In 2014 hadden 774 medewerkers van de NS te maken met fysieke agressie tijdens het werk - inclusief spugen en bedreigen. De beschaving gaat met sneltreinvaart ten onder. Daarom krijgen al deze hufters van Sinterklaas De Zak Award 2015.

De Zak Award

De inmiddels beruchte Zak Award wordt jaarlijks uitgereikt aan de persoon of organisatie die er dat jaar publiekelijk een bende van heeft gemaakt. De winnaar krijgt een enkele reis Madrid (per zak). Eerdere winnaars die met de twijfelachtige eer mochten strijken waren onder meer Henk Krol, Jack Spijkerman, Dick Grijpink (TCA) en Diederik Stapel.

In 2015 waren de genomineerden Martin Winterkorn (sjoemelsoftware Volkswagen), Timo Huges (fraude NS-dochter Qbuzz/Abellio), Ibrahim Kargbo (matchfixing WIllem II), de hufters in de trein en Gerald Schotman (aardbevingsdirecteur NAM).

Het Eerste Amsterdam Sinterklaasgala voor Volwassenen

Dit was de 10e editie van het door Stadsschouwburg Amsterdam bedachte en georganiseerde evenement. Het Sinterklaasgala is een ouderwetse Sinterklaasavond, alleen toegankelijk voor volwassenen, waar strengheid regeert en cadeaus verdiend moeten worden. Met Frank Lammers als onvermurwbare Sinterklaas en een reeks bevlogen sprekers en gasten, waaronder Coen Simon, Remko Vrijdag, Thomas van der Dunk en Pepijn Schoneveld. Na de strenge preken en het kritische jaaroverzicht was het tijd voor feestelijkheden en oud-Hollandse spelletjes.

Het Eerste Amsterdamse Sinterklaasgala voor Volwassenen

zaterdag 5 december 2015, 20.00 uur

Stadsschouwburg Amsterdam

Expanding Theatre

Het Eerste Amsterdamse Sinterklaasgala voor Volwassenen is een programma in het kader van Expanding Theatre. Met Expanding Theatre verkent Stadsschouwburg Amsterdam de grenzen van het theater en haalt de actualiteit de schouwburg binnen.