Deel behandeling IVF en ICSI van Eindhoven naar Tilburg

Deel behandeling IVF en ICSI van Eindhoven naar Tilburg 7 DECEMBER 2015

Alle laboratoriumactiviteiten voor IVF en ICSI van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven worden met ingang van 1 maart 2016 verplaatst naar het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Dat betekent dat een deel van de zorg voortaan wordt geleverd door het Centrum Voortplantingsgeneeskunde Brabant, onderdeel van het Tilburgse ziekenhuis. Daaronder vallen onder meer de bevruchting in het laboratorium en het terugplaatsen van een bevrucht embryo bij de patient, waarvoor de patienten dus naar Tilburg moeten. De patient krijgt de overige zorg onveranderd in Eindhoven.

De twee klinisch embryologen en zes analisten van het Catharina Ziekenhuis gaan ook in Tilburg werken. "Door de hoogwaardige zorg rondom IVF, in de volksmond bekend als `reageerbuisbevruchting', en ICSI - het injecteren van een goede zaadcel in een eicel - op een plek te concentreren, kunnen we betere zorg leveren tegen een lagere prijs. Want door de concentratie hebben we een groter team, van in totaal drie klinisch embryologen en vijftien analisten", zegt gynaecoloog Jesper Smeenk van het ETZ.

Grootste niet-academische IVF-kliniek

Met de verplaatsing van deze werkzaamheden naar Tilburg, worden ook de IVF/ICSI lab-werkzaamheden voor Maxima Medisch Centrum in Veldhoven overgenomen. Die werden voorheen ook door het Catharina Ziekenhuis gedaan. Dit betekent dat het ETZ vanaf 1 maart 2016 de IVF-laboratoriumwerkzaamheden voor een groot aantal Brabantse ziekenhuizen doet. Eerder al werden deze werkzaamheden verricht voor het Amphia Ziekenhuis (Breda) en Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch). Het Tilburgse ziekenhuis is daarmee de grootste niet-academische IVF-kliniek van Nederland.

Invriezen

"Ook verbeteren de technische mogelijkheden, want het Catharina Ziekenhuis heeft technieken die wij nog niet toepassen, zoals onderzoek naar het gebruik van een laser om bevruchte eicellen goed in de baarmoederwand te laten nestelen. Met deze overname hebben we dus meer mogelijkheden en meer kennis in huis om ons nog verder te specialiseren. Dat is goed nieuws voor de vrouwen en paren met een onvervulde kinderwens", licht Smeenk de concentratie van IVF en ICSI in Tilburg toe. Het Centrum Voortplantingsgeneeskunde is verder onder meer gespecialiseerd in het invriezen van eicellen, zaadcellen en embryo's.

Eigen gynaecoloog

Vrouwen en paren die bij het Catharina Ziekenhuis onder behandeling zijn, blijven patient bij hun eigen gynaecoloog in Eindhoven. Alleen voor een deel van de behandeling moet de patient naar Tilburg. Want daar vindt de bevruchting van de eicel in het laboratorium plaats en wordt de embryo in de baarmoeder teruggeplaatst. Voor patienten in de regio Tilburg verandert er niets.

Concentratie gynaecologische kanker

In september werd bekend dat complexe zorg voor patienten met gynaecologische kanker in Brabant wordt geconcentreerd in het Catharina Ziekenhuis. Het Elisabeth-TweSteden Ziekenhuis en het Catharina Ziekenhuis waren tot die tijd gezamenlijk het verwijscentrum voor complezxe gynaecologische kanker voor vijf andere Brabantse ziekenhuizen. Maar door strengere kwaliteitseisen en het aanscherpen van de volumenormen was het noodzakelijk om deze zorg in een ziekenhuis te concentreren. Het Catharina Ziekenhuis is sinds september het regionale expertisecentrum voor gynaecologische kanker in nauwe samenwerking met de zes andere Brabantse ziekenhuizen.