Start controle energielabels na verkoop of verhuur utiliteitsgebouwen

Gepubliceerd op: 7 december 2015 | Gewijzigd op: 7 december 2015

De nieuwe Woningwet stelt een energielabel verplicht bij huur of verkoop. Dit geldt ook voor eigenaren van utiliteitsgebouwen (zoals kantoren en winkels). De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert hen binnenkort op bezit van een energielabel na verkoop of verhuur. Bij grotere publieke gebouwen moeten ze het label bovendien zichtbaar ophangen.

Het is belangrijk dat u als gebouweigenaar op tijd een energielabel laat registeren. Zeker als u plannen heeft voor huur of verkoop. Ontbreekt een label op zo'n transactiemoment, dan riskeert u als eigenaar van een utiliteitsgebouw een boete van maximaal 20.250 euro. Het energielabel voor utiliteitsbouw regelt u via een EPA-u-adviseur. Dit is een gecertificeerd adviseur die u kunt vinden via www.qbis.nl.

Geen waarschuwing vooraf bij utiliteitsbouw

Woningeigenaren die hun woning inmiddels hebben verkocht, ontvangen eerst een waarschuwingsbrief om een energielabel te registreren. De controle op utiliteitsgebouwen begint ook binnenkort. Maar de eigenaren van deze gebouwen ontvangen geen waarschuwingsbrief.

Zichtbaar ophangen energielabel

Heeft u een energielabel laten opstellen na een transactie, dan moet u het als eigenaar van een publiek gebouw zichtbaar voor bezoekers ophangen. Bijvoorbeeld naast de receptie of de ingang. Dit geldt alleen voor gebouwen van meer dan 250 vierkante meter. Denk aan gemeentehuizen, ziekenhuizen, winkels, supermarkten, restaurants, schouwburgen, banken en hotels. Heeft u geen energielabel moeten maken, maar wilt u er toch een ophangen? Dan kunt u dit natuurlijk vrijwillig doen. Uw EPA-u-adviseur kan daarbij helpen.

Geen verplichting ophangen energielabel

In gebouwen waarvoor speciale toestemming nodig is om binnen te komen, is er geen verplichting om het energielabel op een zichtbare plek op te hangen, zoals gebouwen van Defensie en Luchtmacht, gesloten inrichtingen voor de gezondheidszorg en kinderopvanginstellingen.

Meer weten?

Meer informatie over de plichten rond het energielabel vindt u in het document Welke gebouwen(delen) zijn energielabelplichtig.pdf. Heeft u vragen over handhaving? Neem dan contact op met de ILT via het vragenformulier of bel: 088 - 489 00 00.