Wethouder van der Burg opent Blijf van m'n lijf huis nieuwe stijl

07-12-2015

Op maandag 7 december wordt in Amsterdam het 2e Oranje Huis officieel geopend door wethouder Zorg, Eric van der Burg.

Oranje Huis: Blijf van m'n lijf nieuwe stijl, alle hulp bij huiselijk geweld zichtbaar en onder een dak. Het nieuwe Oranje Huis op het Hallenterrein in West telt 55 appartementen voor slachtoffers van huiselijk geweld en heeft begin november haar deuren geopend. Woningcorporatie de Alliantie ontwikkelde de nieuwe locatie voor Blijf Groep. De vrouwen die voorheen in opvanghuizen in Oost en Geuzenveld woonden, krijgen in het Oranje Huis in de Hallen veel meer privacy. Ze hebben een eigen appartement met een of twee slaapkamers, een badkamer en keuken.

Blijf Groep, initiatiefnemer van het Oranje Huis, is trots op dit Blijf van m'n lijf huis nieuwe stijl, waarbij een nieuwe aanpak van huiselijk geweld centraal staat: niet meer geheim maar midden in de buurt, gericht op het hele gezin en hulp op maat. Echte hulp op maat is mogelijk voor iedere client in Noord Holland, omdat we alle typen hulp in een gebouw bundelen: advies en hulp, crisisopvang en begeleid wonen.

Doordat het adres niet geheim is, kunnen clienten bezoek ontvangen en kunnen partnergesprekken en gezinsgesprekken tot een belangrijke doorbraak leiden in de geweldspiraal. Daarbij is veiligheid een belangrijke voorwaarde. Bij extreem onveilige situaties wordt uitgeweken naar alternatieve locaties. Het Oranje Huis verbindt zich actief met de buurt, vanuit de visie dat sociale cohesie en ontmoeting de veiligheid bevordert. Wij stimuleren onze clienten om activiteiten te ondernemen in de buurt.

In het Oranje Huis is geen sprake meer van het kleinbehuisde groepswonen.

Clienten krijgen privacy met een eigen wooneenheid. Gescheiden van de ruimtes waar hulpverlening plaatsvindt om even op adem te komen en met professionele hulp naast de voordeur te werken aan een toekomst zonder geweld.

Wethouder Zorg, Eric van der Burg opent maandag 7 december het Oranje Huis Amsterdam officieel: Wethouder Zorg, Eric van der Burg: "Het is belangrijk dat het gewone leven zo veel mogelijk door gaat na een heftige gebeurtenis als huiselijk geweld. In het Oranje Huis hoeven slachtoffers zich niet te verstoppen en kunnen zij bezoek ontvangen. Amsterdam richt zich hiermee op een nieuwe aanpak op het gebied van huiselijk geweld".

Realisatie Oranje Huis

Het Oranje Huis is gerealiseerd in samenwerking met de gemeente Amsterdam, Stadsdeel West, woningcorporatie de Alliantie en vele andere fondsen en sponsoren. De officiele opening op 7 december is voor alle partijen de eerste gelegenheid om het resultaat te zien van de nieuwbouw waaraan zij hebben bijgedragen.

Blijf groep

Blijf Groep heeft ten doel: het voorkomen en stoppen van huiselijk geweld en uitbuiting in relaties. Blijf Groep tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door: het bieden, cooerdineren en organiseren van directe hulp op maat, thuis of in de opvang, aan iedereen die te maken heeft met uitbuiting in relaties en huiselijk geweld; het ontwikkelen en delen van kennis over huiselijk geweld en het structureel vragen van steun en aandacht voor de aanpak van huiselijk geweld.