In gesprek over natuur in Nederland: doet u mee?

Nieuwsbericht | 07-12-2015 | 11:59

Op 4 december start de online dialoog over verbetering van de uitvoeringspraktijk van de Vogel- en Habitatrichtlijn (VHR). Met de Vogel- en Habitatrichtlijn regelt de Europese Unie welke vogelsoorten en welke typen natuur beschermd moeten worden. Op www.natuurinuitvoering.nl gaan de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Economische Zaken en de provincies graag met u in gesprek.

Richtlijnen dragen bij aan behoud en herstel van natuur

De natuurdoelen uit de Vogel- en Habitatrichtlijn hebben de afgelopen jaren bijgedragen aan het behoud en herstel van de natuur. In de meest recente rapportages van het Planbureau voor de Leefomgeving zien we dat de teruggang van de biodiversiteit in zijn algemeenheid is gestuit. Daarmee zijn we weliswaar op de goede weg, maar dit betekent zeker niet dat we tevreden achterover kunnen leunen. We moeten nog grote stappen zetten.

Natuur en economie hand in hand

Deelnemers aan de dialoog kunnen aan de hand van een zestal thema's meepraten over mogelijke verbeteringen in de uitvoeringspraktijk van de VHR. Hierbij komt onder andere het spanningsveld tussen economische en maatschappelijke ontwikkelingen aan de ene kant, en natuur aan de andere kant aan bod. Deze aspecten kunnen elkaar echter ook versterken. Dit is een van de onderwerpen die in de dialoog naar voren komen.

Onderdeel van doelmatigheidscheck door Europa

Begin 2015 is de Europese Commissie gestart met de Europese evaluatie van de Vogel- en Habitatrichtlijn. Deze zogenoemde Fitness Check is onderdeel van een regulier programma van de Europese Commissie om Europees beleid en regelgeving door te lichten op doelmatigheid. De Nederlandse inzet in deze Fitness Check richt zich op behoud van de natuurdoelen en optimalisatie van de uitvoering. Immers, hoe toepasbaarder de uitvoering is, des te effectiever en efficienter kunnen we stappen maken in de verbetering van de natuur. Op www.natuurinuitvoering.nl kunt u deelnemen aan de dialoog over verdere optimalisatie van de uitvoering van de VHR.