Plan voor meer duurzame palmolie wassen neus

Radio | ma 07 dec 2015

Redactie Michelle Jonker

Alleen dit jaar al ging er in Indonesie meer dan 2 miljoen hectare oerwoud verloren aan kettingzagen en vuur. En dat allemaal voor de palmolie die in tal van producten zit die ook u thuis in de keukenkastjes hebt staan. Van chips en ontbijtgranen tot shampoo en schoonmaakmiddelen.

Nederland wil daar verandering brengen wanneer wij volgend jaar voorzitter zijn van de Europese Unie. Vandaag werd er op de Global Value Chain conferentie, georganiseerd door Buitenlandse Zaken, een plan gepresenteerd om in 2020 100% duurzame palmolie te hebben. Maar duurzame palmolie bestaat helemaal niet volgens mileudefensie. Die palmolie wordt gebruikt voor bio brandstof, maar stoot nog meer CO2 uit dan onze normale fossiele brandstof.

Nederlander Willie Smits woont al 35 jaar op Kalimantan. Hij strijdt al die jaren voor het behoudt van het oerwoud en heeft een plan waar we het bos mee redden en waar nog geld mee verdiend kan worden ook. Vanuit de studio in Amsterdam; Anouk van Baalen van Milieudefensie. En bij ons in de studio filmmaker Daniel Nijenhuis, hij filmde Willie Smits.