Extra onderzoeken na daling grondwaterpeil Wilhelminakanaal

Extra onderzoeken na daling grondwaterpeil Wilhelminakanaal

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 04 december 2015- Laatste update: 04 december 2015 15:48 uur

De daling van het grondwaterpeil in de nabijheid van het Wilhelminakanaal in Tilburg zal groter zijn dan in eerste instantie is berekend, zo blijkt uit extra onderzoek. De maatregel die hiervoor was voorzien, zal dan ook niet afdoende zijn. Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg nemen daarom extra maatregelen die eventuele nadelige gevolgen voor de directe omgeving beperken.

Extra onderzoeken laten zien dat het grondwaterpeil in de nabijheid van het Wilhelminakanaal verder daalt dan in eerste instantie gedacht. Daarom nemen we maatregelen.

Onderdeel van het project Verbreding Wilhelminakanaal Tilburg is het vervangen van de huidige sluizen II en III door een nieuwe sluis III. Gevolg is dat het waterpeil in het kanaal op dat moment met 2,55 meter daalt. Om nadelige effecten op de grondwaterstand in de omgeving te voorkomen, hebben de betrokken partijen een maatregel genomen.

Aanleiding voor de extra onderzoeken is dat zich na de start van de werkzaamheden een deskundig geohydroloog - tevens bewoner van de Reeshof - bij Rijkswaterstaat heeft gemeld. Hij stelde, mede door zijn specifieke kennis van de omgeving, dat de in het verleden gebruikte zogeheten geohydrologische modellen niet volledig goed zijn.

Bij geohydrologie wordt gekeken naar de stroming van water in de ondergrond. De gevolgen voor een deel van het gebied langs het Wilhelminakanaal kunnen groter zijn dan in het verleden is berekend. Als er geen aanvullende maatregelen worden getroffen, is er een kans dat dit leidt tot schade aan gebouwen, verdroging van natuurgebieden en aantasting van de leefomgeving van beschermde diersoorten.

Zekerheid voor alles

Rijkswaterstaat, provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg hebben de signalen van de geohydroloog zeer serieus genomen. De afgelopen maanden zijn er - onder het motto `zekerheid voor alles' - extra onderzoeken uitgevoerd. Op basis van de uitkomsten is een nieuw geohydrologisch model ontwikkeld dat door onafhankelijke geohydrologische topexperts als deugdelijk is bestempeld.

Omdat de extra onderzoeken laten zien dat het grondwaterpeil in de nabijheid van het Wilhelminakanaal verder daalt dan in eerste instantie gedacht, nemen de betrokken partijen Rijkswaterstaat, provincie Noord-Brabant en gemeente Tilburg extra maatregelen om eventuele nadelige gevolgen voor de directe omgeving te beperken.

Nadere onderzoeken en nulmeting

Op dit moment wordt nog nader onderzoek verricht naar onder andere de gesteldheid en werking van de bodem in de directe omgeving van het kanaal. Op basis van de resultaten van deze onderzoeken kan worden vastgesteld welke extra maatregelen genomen moeten worden. Ondertussen is een nulmeting uitgevoerd, zodat eventuele schade door de werkzaamheden en het dalende kanaalpeil goed in kaart kan worden gebracht.

Op diverse locaties zijn hiertoe al metingen uitgevoerd en meetbouten geplaatst. Met een meetbout worden meetgegevens verzameld over de grootte en snelheid van verzakkingen. Eventueel worden meer punten toegevoegd als dit nodig blijkt op grond van de aanvullende onderzoeken. Na de kanaalpeilverlaging worden deze punten periodiek gemeten en beoordeeld door een monitoringsteam van de betrokken partijen.

De bewoners van dit gebied zijn onlangs per brief geinformeerd. De projectpartners benadrukken hierin dat sluis II niet wordt verwijderd. Het waterpeil in het kanaal wordt dus nog niet verlaagd, voordat alle risico's op nadelige effecten van een lagere grondwaterstand beheersbaar zijn gemaakt. De huidige werkzaamheden, het verbreden en verdiepen van het kanaal en de aanleg van een nieuwe sluis III, hebben geen effect op het waterpeil in het kanaal. Er is op dit moment geen risico voor de omgeving.

Meer informatie

Meer informatie over het project, vindt u op de projectpagina Wilhelminakanaal: verbreding, verdieping en nieuwe sluis.