CDA bezorgd over rentederivaten

07/12/2015CDA bezorgd over rentederivaten

Het CDA is erg geschrokken van de conclusie dat banken ende toezichthouder AFM de mist in zijn gegaan bij de beoordeling of ondernemers recht hebben op compensatie voor de rentederivaten die ze de afgelopen jaren hebben gekocht. Het gevolg hiervan is dat ondernemers aan wie slechte beleggingscontracten zijn verkocht, nog langer moeten wachten op een eventuele vergoeding. Banken beloofden eerder om voor het einde van het jaar alle zogeheten rentederivaten die aan 17.000 kleine en middelgrote bedrijven zijn verkocht onder de loep te nemen.

Rentederivaten zijn producten die bij een krediet worden verkocht om het risico van een stijgende rente in te dekken. Er is echter ook een andere kant: bij een dalende rente, kan een bank om een opslag vragen, bijvoorbeeld als een ondernemer het bedrijf tussentijds wil verkopen. Veel (vooral kleinere) ondernemers hadden hier onvoldoende kennis over. In beginsel was dit financieel product voor hen niet geschikt

Het CDA trok daarom anderhalf jaar geleden al aan de bel en wilde een schaderegeling voor het MKB tot stand brengen. Zie hiervoor: https://www.cda.nl/mensen/vanhijum/toon/cda-wil-schaderegeling-mkb-voor-slecht-bankproduct-1/).

Na lang aandringen kwam de AFM wel in actie, maar nu blijkt dat zowel banken als de AFM in de fout zijn gaan. Kamerlid Erik Ronnes: `dit is heel kwalijk, ondernemers zijn de dupe geworden en de toezichthouder heeft niet adequaat gehandeld. Ook de banken moeten zichzelf nu in de spiegel kijken, en niet wijzen richting andere partijen. Het CDA wil nu weten wat de minister gaat doen om verdere problemen te voorkomen, naast het onderzoek dat uitgevoerd gaat worden.'

Het CDA maakt zich zorgen over het handelen van de afdelingen bijzonder beheer bij banken, de problematiek van rentederivaten en bijzonder beheer gaan vaak hand in hand. Ronnes wil dan ook dat banken met spoed ondernemers compenseren. Banken moeten volgens hem laten zien dat de lijken uit de kast voor eens en altijd worden opgelost, om zo te werken aan herstel van vertrouwen.