Koning bij test Chinees passagiersvliegtuig in windtunnel in Marknesse

Nieuwsbericht | 07-12-2015 | 16:11

Zijne Majesteit de Koning heeft maandagmiddag 7 december op uitnodiging van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) een werkbezoek gebracht aan de windtunnel van de Stichting Duits-Nederlandse Windtunnels (DNW) in Marknesse. Op dit moment wordt een windtunnelmodel van het passagiersvliegtuig C919 van de Chinese vliegtuigfabrikant COMAC getest.

Bij het staatsbezoek aan China eind oktober werd, in het bijzijn van Koning Willem-Alexander en president Xi Jinping, een Memorandum of Understanding (MoU) getekend tussen de Nederlandse en Chinese overheid om samenwerking te bevorderen op het gebied van civiele luchtvaarttechnologie. Het windtunnelonderzoek van het Chinese toestel is een concreet voorbeeld van de rol die de Nederlandse industrie en kennisorganisaties kunnen spelen bij de ontwikkeling van de Chinese lucht- en ruimtevaartsector. De Koning werd bij zijn bezoek vergezeld door de ambassadeur van China in Nederland, de heer Chen Xu.

DNW is een samenwerkingsverband van de Nederlandse en de Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentra en gespecialiseerd in het uitvoeren van windtunneltesten. De zogenoemde Large Low speed Facility LLF in Marknesse richt zich met name op het beproeven van vliegtuigen in de start- en landingsfase van een vlucht, waarbij veiligheid en geluidproductie speerpunten zijn.

Tijdens een rondleiding door de windtunnelfaciliteit ontmoette de Koning vertegenwoordigers van NLR, DNW en COMAC. Aansluitend volgde een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken, brancheorganisatie van de lucht- en ruimtevaartsector NAG, Fokker, ingenieursbureau ADSE en KVE Composites Group. Zij maken deel uit van een cluster van bedrijven, kennisinstellingen en overheid, die in het kader van de MoU verdere samenwerking in luchtvaarttechnologie met Chinese partijen onderzoeken.

RVD, nr. 384