'Misleidende informatie via zorgvergelijkingssites'


DEN HAAG, 20151207 -- De huidige informatie op vergelijkingssites zorgverzekeringen is in strijd met de beleidsregels van de NZa, vindt PolisReview. Volgens een NZa beleidsregel is er sprake van misleidende informatie indien er sprake is van onvolledigheid, onjuistheid of indien de informatie voor de zorgconsument niet tijdig beschikbaar is.

Misleidende informatie (artikel 3, NZa beleidsregel TH/BR-020)
De standaard definitie die de NZa hanteert inzake misleidende informatie is dat er sprake is van onjuiste, onvolledige en/of niet tijdige informatie die er toe leidt dat een gemiddelde consument een beslissing zou kunnen nemen betreffende de keuze van een ziektekostenverzekering of tijdens de ziektekostenverzekering, die hij anders niet zou hebben genomen. De consument kan hierdoor, financieel of anderszins schade leiden.

Vergelijkingssites zouden daarom pas de polisgegevens mogen presenteren en vergelijken indien alle polisinformatie van de zorgverzekeraars beschikbaar is. Dat is nu niet het geval zoals blijkt uit verschillende mediaberichten.

Toch adverteren de vergelijkingssites intussen al. Dat is ongewenst, zeker omdat in de huidige situatie op basis van misleiding, volgens de NZa definitie, bemiddelingskosten worden ontvangen. Lokkende reclames, zoals bij Independer, verhullen het ontbreken van goede informatie.

De NZa beleidsregel TH/BR -020 stelt strikte eisen aan de informatie van de zorgverzekeraars. Niet alleen moet deze informatie op tijd en volledig zijn, maar ook juist.

PolisReview vindt het van groot belang dat de NZa beter toeziet op de naleving van haar beleidsregel. Volgens de NZa zijn het de zorgverzekeraars die er op moeten toezien dat de volledige en juiste informatie wordt verstrekt. Door het ontbreken van volledige en tijdige informatie is er momenteel sprake van een zeer ongewenste inbreuk op de (financiële) belangen van de Nederlandse burger.

Over PolisReview

PolisReview is de eerste onafhankelijke beoordelingssite voor zorgverzekeringen. Consumenten kunnen hier laten weten wat zij vinden van hun zorgpolis. PolisReview is volstrekt onafhankelijk. Er vindt geen bemiddeling plaats en er kunnen geen verzekeringen worden afgesloten.