Paus Franciscus opent Heilige Deur van de Sint Pieter

Paus Franciscus heeft op 8 december met het openen van de Heilige Deur van de Sint Pieter officieel het door hem afgekondigde Heilig Jaar van de Barmhartigheid geopend. Op 13 december worden in alle bisdommen wereldwijd ook een of meer Heilige Deuren geopend, die speciaal voor dit Heilig Jaar door de eigen bisschop zijn aangewezen. In de zeven Nederlandse bisdommen gaat het in totaal om 21 van dergelijke Heilige Deuren. Het is voor het eerst dat Nederland Heilige Deuren kent. In andere Heilige Jaren zijn deze alleen in de vier hoofdbasilieken in Rome en in enkele grote bedevaartplaatsen aanwezig.

Beschrijving

In het Aartsbisdom Utrecht zijn drie kerken met een Heilige Deur: de Sint Augustinuskerk te Utrecht (vicariaat Utrecht), de St. Calixtusbasiliek te Groenlo (vicariaat Arnhem) en de St. Lambertusbasiliek te Hengelo (vicariaat Deventer). In de Augustinuskerk opent kardinaal Eijk op 13 december de Heilige Deur van Barmhartigheid. Deze plechtigheid gaat tegen half elf buiten de kerk van start. De plechtige opening van de Heilige Deur in de Calixtusbasiliek te Groenlo (St. Paulusparochie) vindt die dag plaats voorafgaand aan de Eucharistieviering van 10.30 uur. Deze deur zal worden geopend door hulpbisschop Hoogenboom. In Hengelo (Ov.) opent mgr. Woorts op 13 december de Heilige Deur in de Lambertusbasiliek (parochie De Goede Herder). Deze plechtigheid vindt plaats voorafgaand aan de H. Mis van 11.00 uur.

Paus Franciscus had in de bul `Misericordiae vultus' (`Aangezicht van Barmhartigheid') opgeroepen om in elk bisdom ter wereld minstens een `Heilige Deur van de Barmhartigheid' aan te wijzen. Achterliggend idee is dat deze deur bij uitstek de kans biedt om bij God de Vader thuis te komen. De deur is immers een beeld voor Jezus Christus, die over Zichzelf zegt: "Ik ben de deur. Als iemand door Mij binnengaat, zal hij worden gered." In de kerken met een Heilige Deur worden gedurende dit Heilig Jaar extra mogelijkheden geboden om het sacrament van Gods barmhartigheid ofwel van boete van verzoening (de biecht) te ontvangen. Ook dit is een uitdrukkelijke wens van paus Franciscus: "Laten wij opnieuw het sacrament van de verzoening met overtuiging in het middelpunt plaatsen, omdat dit het mogelijk maakt de grootheid van de barmhartigheid werkelijk te ervaren. Voor iedere boeteling zal het een bron zijn van ware innerlijke vrede." Verder hebben de 21 Nederlandse kerken met een Heilige Deur het komende jaar veelal ruimere openingstijden, extra Eucharistievieringen en wordt er regelmatig gelegenheid geboden tot Eucharistische aanbidding.

Paus Franciscus hoopt dat dit Heilig Jaar van de Barmhartigheid zal leiden tot een herontdekking van de werken van barmhartigheid: "Het zal een manier zijn om ons geweten wakker te schudden, dat vaak ingeslapen is ten overstaan van het drama van de armoede, en om steeds meer door te dringen tot de kern van het evangelie, waar de armen de bevoorrechten zijn van de goddelijke barmhartigheid." De Nederlandse bisdommen en zeker ook veel parochies organiseren in het komend jaar activiteiten in het kader van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid.