Gijzeling en vergiftigde paarden tijdens Copi-oefening

Van 27 oktober tot 3 november vond in Heerenveen de CoPI-Carrousel plaats (Commando Plaats Incident). Tijdens deze week werden de Friese CoPI-functionarissen geoefend. De deelnemers kregen in een dag twee workshops en twee praktijkoefeningen voorgeschoteld. `Samenwerken vanuit een gemeenschappelijk doel' en `toekomstgericht denken' waren de centrale thema's.

Workshop `toekomstgericht denken'

In april 2015 hebben de meeste deelnemers een scholing toekomstgericht denken gevolgd. Uit de evaluatie kwam naar voren dat er behoefte was om hier ook daadwerkelijk mee te trainen en te oefenen. Tijdens de workshop zijn de deelnemers in kleine groepjes aan de slag gegaan met casussen (met daarin veel onzekere factoren). De deelnemers werd gevraagd om drie vragen te beantwoorden en te presenteren: 1) Welke dreigingen zie je in dit incident? 2) Hoe prioriteren we deze dreigingen? en 3) Wat kunnen we nu al doen om latere problemen te voorkomen of te beperken?

Gijzeling (fictief) in centrum Heerenveen

De CoPI-leden werden in dit scenario gealarmeerd voor een gijzeling in het centrum van Heerenveen. Tijdens een kinderfeestje werden kinderen en twee volwassenen gegijzeld door een gewapende man. De man zou in een vechtscheiding verwikkeld zijn met zijn vrouw. Gespeeld werd dat de man de gaskraan in de woning had opengedraaid en de woning dreigde op te blazen. Voor de deelnemers was het de uitdaging om, door toekomstgericht te denken, zich zodanig voor te bereiden op diverse scenario's: wat kun je nu al doen om latere problemen te voorkomen of te beperken?

Samenwerken bij bouwen vluchtelingenkamp

In de workshop `samenwerken vanuit een gemeenschappelijk doel' werd met name aandacht besteed aan welk gedrag je zelf vertoont bij het behalen van een doel in een team. Deelnemers konden hierbij aangeven waar hun kracht en hun uitdaging zit. Ze kregen de opdracht om in een conflictgebied een vluchtelingenkamp op te bouwen. Iedere deelnemer had hierbij een eigen aandachtsgebied. Alleen door effectief met elkaar samen te werken konden de deelnemers elkaar versterken en tot een beter resultaat komen. De functionarissen kregen vervolgens feedback.

Vergiftiging (fictief) in leercentrum Nordwin College

Het Nordwin College in Heerenveen heeft de hele week meegewerkt aan de CoPI-oefening. Het scenario wat zich hier voltrok was een vergiftiging van paarden in het leercentrum van de school. Bij de vergiftiging kwam een gevaarlijke stof vrij. Hierdoor werden dieren en een aantal leerlingen onwel. Het was de taak van het CoPI om door effectieve samenwerking dit incident zo goed mogelijk af te handelen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met de afdeling Crisisbeheersing via crisisbeheersing@vrfryslan.nl of 088 22 99 111.