Laag inkomen en/of hoge zorgkosten? Uw gemeente helpt!


Datum: 08 december 2015

Aan het einde van elk jaar kunt u een andere zorgverzekering kiezen. U heeft waarschijnlijk al veel advertenties en reclamespotjes van zorgverzekeraars voorbij zien komen. Misschien overweegt u zelfs wel om ook over te stappen naar een andere zorgverzekering.

Als u een laag inkomen heeft en/of hoge zorgkosten, dan kunt u misschien gebruikmaken van de Collectieve Aanvullende Zorgverzekering (CAZ) die uw gemeente aanbiedt. De CAZ is een basiszorgverzekering en een aanvullende zorgverzekering met ruime vergoedingen. Als u al gebruikmaakt van deze
collectieve aanvullende verzekering van de gemeenten hoeft u verder niets te doen. Uw verzekering loopt dan gewoon door.

Inkomen en persoonlijke situatie

Of u mee kunt doen met de CAZ, hangt af van uw inkomen en uw persoonlijke situatie. Met welk inkomen u mee kunt doen, hangt bijvoorbeeld ook af van uw leeftijd, of u kinderen heeft en of u getrouwd bent. Op de website www.gezondverzekerd.nl kunt u nagaan of u met uw inkomen gebruik kunt maken
van de collectieve aanvullende zorgverzekering.

Twee zorgverzekeraars

Uw gemeente heeft voor de collectieve aanvullende zorgverzekering twee zorgverzekeraars geselecteerd: Menzis en Zilveren Kruis. Beide verzekeraars bieden verschillende pakketten aan. U bepaalt zelf hoe uitgebreid uw aanvullende pakket is en dus hoeveel premie u moet betalen. Welke pakketten
beschikbaar zijn, kunt u lezen op www.gezondverzekerd.nl. Op grond van de wet kan de gemeente geen bijdrage verstrekken voor deelname aan andere dan deze twee collectieve ziektekostenverzekeringen.

Meedoen?

Meedoen met de collectieve aanvullende zorgverzekering heeft voor u verschillende voordelen:

1. U krijgt een uitgebreide zorgverzekering met ruime vergoedingen.
2. De zorgverzekeraar geeft u korting op de premie voor de basisverzekering.
3. Uw gemeente betaalt een deel van de premie voor de aanvullende verzekering.
4. De verzekeraars accepteren u altijd, ook als u minder gezond bent.
5. In het meest uitgebreide aanvullende pakket is ook de eigen bijdrage Wmo meeverzekerd.

Regionale Sociale Dienst

De Regionale Sociale Dienst (RSD) regelt de CAZ namens uw gemeente. Aanvragen voor de CAZ komen binnen bij de RSD die ze na controle doorstuurt naar de zorgverzekeraar.

Als u in 2016 gebruik wilt maken van de CAZ, dan moet u rekening houden met het volgende:

1. U moet zich voor 1 januari 2016 afmelden bij uw oude zorgverzekeraar.
2. Uw aanmelding voor de CAZ kunt u doen op www.gezondverzekerd.nl. Deze aanvraag moet voor 1 februari bij de zorgverzekeraar binnen zijn. U moet uw aanvraag daarom uiterlijk op 24 januari doen, zodat de RSD kan controleren of u voldoet aan de voorwaarden om mee te kunnen doen met de CAZ. De
RSD stuurt uw aanvraag dan voor 1 februari door naar de zorgverzekeraar.
3. Als u bij uw huidige zorgverzekeraar een achterstand heeft in de betaling van de premie, dan kunt u niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar. U kunt dan dus ook niet overstappen naar de collectieve aanvullende zorgverzekering.

Hulp bij invullen nodig?

Wilt u overstappen, maar heeft u moeite met het invullen van het aanvraagformulier? De formulierenbrigade van de RSD kan u hiermee helpen. Op www.rsdkrh.nl/Formulieren/Formulierenbrigade leest u hoe en waar u de formulierenbrigade kunt bereiken.

Meer informatie?

Lees voor meer informatie ook de folder Meer zorgverzekering voor minder geld.