Gemeente verstuurt post vaker digitaal


8 december 2015
Screenshot mijnoverheid.nl

De gemeente gaat in 2016 post vaker digitaal verspreiden via de Berichtenbox van MijnOverheid, de persoonlijke digitale brievenbus voor overheidszaken.

Hoe meer Tilburgers gebruikmaken van MijnOverheid, hoe minder papieren post de gemeente hoeft te versturen. Om digitale post te kunnen ontvangen, is DigiD nodig. Dat bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Daarmee kunnen gebruikers inloggen op websites van de overheid en de zorg.

Wie nog geen DigiD heeft, kan dat aanvragen op digid.nl en het account activeren. Dan is het mogelijk om met DigiD in te loggen op mijn.overheid.nl. Hierdoor wordt het account op de Berichtenbox geactiveerd.

Boodschappen ontvangen

De standaard-instelling van de Berichtenbox is: boodschappen van de gemeente digitaal ontvangen. Dat is te zien aan het vinkje bij 'gemeenten'. Wie kiest voor digitale post van de gemeente, hoeft dus verder niets te doen. Er volgt een e-mail als een bericht klaar staat in de Berichtenbox.
Voorbeelden hiervan zijn de aanslag gemeentelijke belastingen en bewonersbrieven. Ook als een paspoort bijna verlopen is, stuurt de gemeente een bericht. Op termijn wordt ook andere post op deze manier verzonden.

Papieren post

De Belastingdienst verstuurt de komende jaren alleen nog post via de Berichtenbox. Een dergelijk besluit heeft gemeente nog niet genomen. Tilburg zendt papieren post aan inwoners die op MijnOverheid de vinkjes voor de gemeente uitzetten. Lopende zaken met de gemeente zijn in te zien op de
pagina mijn gemeente op deze website.